Sistema de gestão da qualidade na indústria de alimentos: estudo de caso na empresa Granjeiro Alimentos
National agribusiness has faced the need of technological and organizational innovation that go far beyond programs focused on food security. The management of these industries has required a planned, directed and controlled to the quality that is delivered to the market in view of the economic, soc...
Autor principal: | Zampa, Fátima Aparecida |
---|---|
Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2020
|
Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/12476 |
Tags: |
Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
|
id |
riut-1-12476 |
---|---|
recordtype |
dspace |
spelling |
riut-1-124762020-11-16T12:09:20Z Sistema de gestão da qualidade na indústria de alimentos: estudo de caso na empresa Granjeiro Alimentos Zampa, Fátima Aparecida Baroneza, Andréa Maria Baroneza, Andréa Maria Baroneza, Andréa Maria Moreira, Isabel Craveiro Ferreira, Marco Antônio Gestão da qualidade total Alimentos - Indústria Indústria avícola Total quality management Food industry and trade Poultry industry CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS::TECNOLOGIA DE ALIMENTOS National agribusiness has faced the need of technological and organizational innovation that go far beyond programs focused on food security. The management of these industries has required a planned, directed and controlled to the quality that is delivered to the market in view of the economic, social and environmental sustainability conduct. Thus, this research aimed to identify the procedures that the case study realized in order to prevent and monitor the quality of their products in the manufacturing process. And, from the theoretical study on quality management, developing a comparative chart that showed the consistencies and differences in business practices observed in relation to theories explicit. For this study a qualitative methodological approach of descriptive type conducted from a case study of a food industry located in Rolandia was used. Data were collected through semi-structured interviews and systematic observation. Systematic observation was conducted over five days in the productive sector of the company under study, since the semi-structured interviews were geared toward a group of persons performing strategic role in the process for such a study, featuring a non-probability sample or trial. Data analysis was performed by means of content analysis technique that allowed to clearly explain the data collected and analyze them. It was concluded that both prevention procedures as the monitoring performed by the company under study must be reviewed and promptly created a plan in order to intensify them, so that all employees are well informed and aligned to the quality policy company, is a basic and fundamental condition for employees to take a synergistic approach towards quality policies envisioned internally. Within the framework of comparative theory in relation to practice pointing the congruencies and divergences, it was found that the company makes use of the checklist or Check Sheet and CAP programs; GMP and SSOP. Thus, several other quality tools have been suggested to contribute to the best collection of strategic data and, consequently, increase in managerial performance that excels in quality of manufactured products, from the standardization of processes and continuous improvement. As agroindústrias nacionais tem enfrentado a necessidade de inovação tecnológica e organizacional que vão muito além de programas voltados à segurança alimentar. O gerenciamento dessas indústrias tem exigido uma conduta planejada, dirigida e controlada para que a qualidade seja entregue ao mercado tendo em vista a sustentabilidade econômica, social e ambiental. Dessa forma, esta pesquisa teve por objetivo identificar os procedimentos que o caso em estudo realiza no sentido de prevenir e monitorar a qualidade de seus produtos no processo de fabricação. E, a partir do aprofundamento teórico sobre gestão da qualidade, desenvolver um quadro comparativo que evidenciasse as congruências e divergências das práticas observadas na empresa, em relação às teorias explicitadas. Para tal estudo foi utilizada uma abordagem metodológica qualitativa do tipo descritiva realizada a partir de um estudo de caso numa indústria alimentícia localizada em Rolândia. Os dados foram coletados por meio de entrevista semiestruturada e observação sistemática. A observação sistemática foi realizada no período de cinco dias úteis no setor produtivo da empresa em estudo, já as entrevistas semiestruturadas foram orientadas para um grupo de pessoas que exercem papel estratégico no processo para tal estudo, caracterizando uma amostra não probabilística ou por julgamento. A análise dos dados foi realizada por meio da técnica Análise de Conteúdo que permitiu explicitar com clareza os dados levantados e analisá-los. Concluiu-se que, tanto os procedimentos de prevenção quanto os de monitoramento praticados pela empresa em estudo, precisam ser revistos pontualmente e criado um planejamento no sentido de intensificá-los, para que todos os funcionários estejam bem informados e alinhados à política de qualidade da empresa, esta é uma condição básica e fundamental para que os funcionários assumam uma postura sinérgica em relação às políticas de qualidade vislumbradas internamente. Dentro do quadro comparativo da teoria em relação à prática apontando as congruências e divergências observadas, verificou-se que a empresa faz uso do check-list ou Folha de Verificação e dos programas PAC; BPF e PPHO. Assim, várias outras ferramentas da qualidade foram sugeridas no sentido de contribuir para a melhor coleta de dados estratégicos e, consequentemente, aumento na performance gerencial que prima pela qualidade dos produtos fabricados, a partir da padronização dos processos e, busca da melhoria contínua. 2020-11-16T12:09:20Z 2020-11-16T12:09:20Z 2014-12-03 bachelorThesis ZAMPA, Fátima Aparedida. Sistema de gestão da qualidade na indústria de alimentos: estudo de caso na empresa Granjeiro Alimentos. 2014. 127 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Londrina, 2014. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/12476 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Londrina Brasil Tecnologia em alimentos UTFPR |
institution |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
collection |
RIUT |
language |
Português |
topic |
Gestão da qualidade total Alimentos - Indústria Indústria avícola Total quality management Food industry and trade Poultry industry CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS::TECNOLOGIA DE ALIMENTOS |
spellingShingle |
Gestão da qualidade total Alimentos - Indústria Indústria avícola Total quality management Food industry and trade Poultry industry CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS::TECNOLOGIA DE ALIMENTOS Zampa, Fátima Aparecida Sistema de gestão da qualidade na indústria de alimentos: estudo de caso na empresa Granjeiro Alimentos |
description |
National agribusiness has faced the need of technological and organizational innovation that go far beyond programs focused on food security. The management of these industries has required a planned, directed and controlled to the quality that is delivered to the market in view of the economic, social and environmental sustainability conduct. Thus, this research aimed to identify the procedures that the case study realized in order to prevent and monitor the quality of their products in the manufacturing process. And, from the theoretical study on quality management, developing a comparative chart that showed the consistencies and differences in business practices observed in relation to theories explicit. For this study a qualitative methodological approach of descriptive type conducted from a case study of a food industry located in Rolandia was used. Data were collected through semi-structured interviews and systematic observation. Systematic observation was conducted over five days in the productive sector of the company under study, since the semi-structured interviews were geared toward a group of persons performing strategic role in the process for such a study, featuring a non-probability sample or trial. Data analysis was performed by means of content analysis technique that allowed to clearly explain the data collected and analyze them. It was concluded that both prevention procedures as the monitoring performed by the company under study must be reviewed and promptly created a plan in order to intensify them, so that all employees are well informed and aligned to the quality policy company, is a basic and fundamental condition for employees to take a synergistic approach towards quality policies envisioned internally. Within the framework of comparative theory in relation to practice pointing the congruencies and divergences, it was found that the company makes use of the checklist or Check Sheet and CAP programs; GMP and SSOP. Thus, several other quality tools have been suggested to contribute to the best collection of strategic data and, consequently, increase in managerial performance that excels in quality of manufactured products, from the standardization of processes and continuous improvement. |
format |
Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
author |
Zampa, Fátima Aparecida |
author_sort |
Zampa, Fátima Aparecida |
title |
Sistema de gestão da qualidade na indústria de alimentos: estudo de caso na empresa Granjeiro Alimentos |
title_short |
Sistema de gestão da qualidade na indústria de alimentos: estudo de caso na empresa Granjeiro Alimentos |
title_full |
Sistema de gestão da qualidade na indústria de alimentos: estudo de caso na empresa Granjeiro Alimentos |
title_fullStr |
Sistema de gestão da qualidade na indústria de alimentos: estudo de caso na empresa Granjeiro Alimentos |
title_full_unstemmed |
Sistema de gestão da qualidade na indústria de alimentos: estudo de caso na empresa Granjeiro Alimentos |
title_sort |
sistema de gestão da qualidade na indústria de alimentos: estudo de caso na empresa granjeiro alimentos |
publisher |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
publishDate |
2020 |
citation |
ZAMPA, Fátima Aparedida. Sistema de gestão da qualidade na indústria de alimentos: estudo de caso na empresa Granjeiro Alimentos. 2014. 127 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Londrina, 2014. |
url |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/12476 |
_version_ |
1805300227876323328 |
score |
10,814766 |