Protótipo de um empilhador de empanados

This work is the automation of secondary packaging breaded a food, and aims to deploy a prototype of a machine stacking breaded using a controlled pneumatic system , PLC ( programmable logic controller) , which will be responsible for counting and the formation of blocks , the installation of a vari...

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Principais autores: Pertum, Gilberto, Garrote, Robson Roberto dos Santos
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2020
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/13644
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spelling riut-1-136442020-11-16T15:04:17Z Protótipo de um empilhador de empanados Prototype of a forklift of breaded Pertum, Gilberto Garrote, Robson Roberto dos Santos Boschetti, Luís Paulo Zanolla Boschetti, Luís Paulo Zanolla Massochin, Amauri Ferruzzi, Yuri Automação Alimentos - Indústria Máquinas - Indústria Automation Food industry and trade Machinery industry CNPQ::ENGENHARIAS This work is the automation of secondary packaging breaded a food, and aims to deploy a prototype of a machine stacking breaded using a controlled pneumatic system , PLC ( programmable logic controller) , which will be responsible for counting and the formation of blocks , the installation of a variable frequency drive to control and protect the gearmotor draw conveyor and assembly of electrical panel and wiring diagrams with identifications , so that it becomes easier to maintain the panel when needed . Initially the boxes were made of blocks of training and installed the pistons and pneumatic solenoid valves for testing as to the operation thereof. After fabrication of the structure was developed programming in the CLP (programmable logic controlled) LOGO, is responsible for management of the counting process, stacking and release the blocks to the treadmill. To control the speed of the conveyor belt in a frequency inverter three phase breaker panel and connected to the gearbox , so the drive installed was configured for overload protection , starts and stops with ramps and speed control via pushbuttons that increase and decrease according to the need of the operator. With the implementation of the prototype tests were performed between the results obtained and can highlight the agility of the process , where there is no need to reduce production , reducing the exposure time of the product at higher temperatures thus offering higher quality and standardization in the process the secondary packaging. Este trabalho consiste na automatização do processo de embalagem secundária de empanados de uma indústria alimentícia. E tem como finalidade implantar um protótipo de uma máquina de empilhamento de empanados utilizando um sistema pneumático controlado por um CLP, que será responsável pela contagem e pela formação dos blocos, a instalação de um inversor de frequência para controle e proteção do motorredutor de tração da esteira transportadora, e a montagem do painel elétrico com identificações e diagramas elétricos, para que se torne mais fácil a manutenção no painel quando for necessário. Inicialmente foram confeccionadas as caixas de formação dos blocos e instalados os pistões pneumáticos e as eletroválvulas para a realização de testes de funcionamento dos mesmos. Após a confecção da estrutura, foi desenvolvida a programação no CLP LOGO, responsável pelo gerenciamento do processo de contagem, empilhamento e liberação dos blocos para a esteira. Para o controle de velocidade da esteira transportadora foi instalado um inversor de frequência no disjuntor trifásico do painel e ligado ao motorredutor, sendo o inversor configurado para proteção contra sobrecarga, partidas e paradas com rampas e controle de velocidade através de botoeiras que aumentam e diminuem a velocidade de acordo com a necessidade do operador. Com a implantação do protótipo foram realizados testes e, dentre os resultados obtidos, pode-se destacar a agilidade do processo, onde não haverá necessidade de redução da produção, redução do tempo de exposição do produto a temperaturas mais elevadas, oferecendo assim maior qualidade e padronização no processo de embalagem secundária. 2020-11-16T15:04:17Z 2020-11-16T15:04:17Z 2014-02-13 bachelorThesis PERTUM, Gilberto; GARROTE, Robson Roberto dos Santos. Protótipo de um empilhador de empanados. 2014. Trabalho de Conclusão de Curso (Tecnologia em Manutenção Industrial) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Medianeira, 2014. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/13644 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Medianeira Brasil Tecnologia em Manutenção Industrial UTFPR
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Pertum, Gilberto
Garrote, Robson Roberto dos Santos
Protótipo de um empilhador de empanados
description This work is the automation of secondary packaging breaded a food, and aims to deploy a prototype of a machine stacking breaded using a controlled pneumatic system , PLC ( programmable logic controller) , which will be responsible for counting and the formation of blocks , the installation of a variable frequency drive to control and protect the gearmotor draw conveyor and assembly of electrical panel and wiring diagrams with identifications , so that it becomes easier to maintain the panel when needed . Initially the boxes were made of blocks of training and installed the pistons and pneumatic solenoid valves for testing as to the operation thereof. After fabrication of the structure was developed programming in the CLP (programmable logic controlled) LOGO, is responsible for management of the counting process, stacking and release the blocks to the treadmill. To control the speed of the conveyor belt in a frequency inverter three phase breaker panel and connected to the gearbox , so the drive installed was configured for overload protection , starts and stops with ramps and speed control via pushbuttons that increase and decrease according to the need of the operator. With the implementation of the prototype tests were performed between the results obtained and can highlight the agility of the process , where there is no need to reduce production , reducing the exposure time of the product at higher temperatures thus offering higher quality and standardization in the process the secondary packaging.
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