Desempenho de cultivares de batata sob o manejo orgânico na região sudoeste do Paraná

The organic production of potatoes is linked to the choice of cultivars, which, with proper management, generate plants with good sanity, resulting in good productivity and supply of tubers with quality for the consumer. Thus, the objective of the present work was to evaluate the performance of pota...

ver descrição completa

Autor principal: Rufatto, Joceleide
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2020
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/13969
Tags: Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
id riut-1-13969
recordtype dspace
spelling riut-1-139692020-11-16T20:31:40Z Desempenho de cultivares de batata sob o manejo orgânico na região sudoeste do Paraná Performance of potato cultivars under organic management in the southwestern region of Paraná Rufatto, Joceleide Vargas, Thiago de Oliveira Pereira, Giovana Faneco Freitas, Juan Paulo Xavier de Vargas, Thiago de Oliveira Batata Agricultura orgânica Hortaliças Potatoes Organic farming Vegetables CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA The organic production of potatoes is linked to the choice of cultivars, which, with proper management, generate plants with good sanity, resulting in good productivity and supply of tubers with quality for the consumer. Thus, the objective of the present work was to evaluate the performance of potato cultivars under organic production management. The experiment was conducted in the municipality of Vitorino, Paraná, on the property of the Gobatto family, during the months of August / 2017 to January / 2018. The experiment consisted of ten treatments, being potato cultivars, under a randomized block design, with four replications. The production components were obtained by evaluating: production and quantity of commercial tubers. Data were submitted to analysis of variance and comparison of means by the Scott & Knott test (p <0.05). The cultivar BRSIPR Bel showed higher commercial productivity of tubers. The cultivars Ágata, Asterix, BRSIPR Bel, BRS Ana, BRS Clara, IPR Cris and Orchestra presented the highest numbers of tubers with 270.237, 316.665, 346.427, 291.665, 255.951, 301.189 and 279.760 tubers ha-1, respectively. As for the commercial cultivars BRSIPR Bel presented the highest productivity with 28.80 t ha-1, but the cultivars Asterix, BRS Ana, BRS F63, BRS Clara, IPR Cris, Markies and Orchestra also showed yields of promising commercial tubers in the region, with 18.78, 20.93, 17.39, 13.38, 20.09 and 19.63 t ha-1, respectively. A produção orgânica de batata está atrelada à escolha de cultivares, que com o manejo adequado gera plantas com boa sanidade, resultando em boa produtividade e fornecimento de tubérculos com qualidade para o consumidor. Assim, o objetivo do presente trabalho foi avaliar o desempenho de cultivares de batata sob manejo orgânico de produção. O experimento foi conduzido no município de Vitorino, Paraná, na propriedade da família Gobatto, durante os meses de agosto/2017 a janeiro/2018. O experimento constituiu de dez tratamentos, sendo cultivares de batata, sob delineamento em blocos ao acaso, com quatro repetições. Os componentes de produção foram obtidos avaliando: produção e quantidade de tubérculos comerciais. Os dados foram submetidos à análise de variância e comparação de médias pelo teste de Scott & Knott (p<0,05). A cultivar BRSIPR Bel apresentou maior produtividade comercial de tubérculos. As cultivares Ágata, Asterix, BRSIPR Bel, BRS Ana, BRS Clara, IPR Cris e Orchestra apresentaram os maiores números de tubérculos com 270.237, 316.665, 346.427, 291.665, 255.951, 301.189 e 279.760 tubérculos ha-1, respectivamente. Quanto aos tubérculos comerciais a cultivar BRSIPR Bel apresentou a maior produtividade com 28,80 t ha-1, porém as cultivares Asterix, BRS Ana, BRS F63, BRS Clara, IPR Cris, Markies e Orchestra também apresentaram produtividade de tubérculos comerciais promissoras ao cultivo orgânico na região, com 18,78, 20,93, 17,39, 13,38, 20,09 e 19,63 t ha-1, respectivamente. 2020-11-16T20:31:40Z 2020-11-16T20:31:40Z 2018-11-20 bachelorThesis RUFATTO, Joceleide. Desempenho de cultivares de batata sob o manejo orgânico na região sudoeste do Paraná. 2018. 41 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Pato Branco, 2018. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/13969 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Pato Branco Brasil Departamento Acadêmico de Ciências Agrárias Agronomia UTFPR
institution Universidade Tecnológica Federal do Paraná
collection RIUT
language Português
topic Batata
Agricultura orgânica
Hortaliças
Potatoes
Organic farming
Vegetables
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA
spellingShingle Batata
Agricultura orgânica
Hortaliças
Potatoes
Organic farming
Vegetables
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA
Rufatto, Joceleide
Desempenho de cultivares de batata sob o manejo orgânico na região sudoeste do Paraná
description The organic production of potatoes is linked to the choice of cultivars, which, with proper management, generate plants with good sanity, resulting in good productivity and supply of tubers with quality for the consumer. Thus, the objective of the present work was to evaluate the performance of potato cultivars under organic production management. The experiment was conducted in the municipality of Vitorino, Paraná, on the property of the Gobatto family, during the months of August / 2017 to January / 2018. The experiment consisted of ten treatments, being potato cultivars, under a randomized block design, with four replications. The production components were obtained by evaluating: production and quantity of commercial tubers. Data were submitted to analysis of variance and comparison of means by the Scott & Knott test (p <0.05). The cultivar BRSIPR Bel showed higher commercial productivity of tubers. The cultivars Ágata, Asterix, BRSIPR Bel, BRS Ana, BRS Clara, IPR Cris and Orchestra presented the highest numbers of tubers with 270.237, 316.665, 346.427, 291.665, 255.951, 301.189 and 279.760 tubers ha-1, respectively. As for the commercial cultivars BRSIPR Bel presented the highest productivity with 28.80 t ha-1, but the cultivars Asterix, BRS Ana, BRS F63, BRS Clara, IPR Cris, Markies and Orchestra also showed yields of promising commercial tubers in the region, with 18.78, 20.93, 17.39, 13.38, 20.09 and 19.63 t ha-1, respectively.
format Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
author Rufatto, Joceleide
author_sort Rufatto, Joceleide
title Desempenho de cultivares de batata sob o manejo orgânico na região sudoeste do Paraná
title_short Desempenho de cultivares de batata sob o manejo orgânico na região sudoeste do Paraná
title_full Desempenho de cultivares de batata sob o manejo orgânico na região sudoeste do Paraná
title_fullStr Desempenho de cultivares de batata sob o manejo orgânico na região sudoeste do Paraná
title_full_unstemmed Desempenho de cultivares de batata sob o manejo orgânico na região sudoeste do Paraná
title_sort desempenho de cultivares de batata sob o manejo orgânico na região sudoeste do paraná
publisher Universidade Tecnológica Federal do Paraná
publishDate 2020
citation RUFATTO, Joceleide. Desempenho de cultivares de batata sob o manejo orgânico na região sudoeste do Paraná. 2018. 41 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Pato Branco, 2018.
url http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/13969
_version_ 1805310924257492992
score 10,814766