Avaliação das características físicas de salsichas tipo hot dog comercializadas no município de Ponta Grossa
We live in a globalized world, which over the years has demanded more and more industries for the introduction of fast food products, sausage products come into this niche, and as they are of great consumption need high quality, so the goal of this The objective of this work was to evaluate the phys...
Autor principal: | Lima, Luana Santos de |
---|---|
Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2020
|
Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/16646 |
Tags: |
Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
|
id |
riut-1-16646 |
---|---|
recordtype |
dspace |
spelling |
riut-1-166462020-11-19T20:43:10Z Avaliação das características físicas de salsichas tipo hot dog comercializadas no município de Ponta Grossa Evaluation of the physical characteristics of hot dog type sausages marked in Ponta Grossa Lima, Luana Santos de Rodrigues, Sabrina Ávila Rodrigues, Sabrina Ávila Bowles, Simone Vieira, Sabrina Salsichas Alimentos - Indústria Físico-química Frankfurters Food industry and trade Chemistry, Physical and theoretical CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS We live in a globalized world, which over the years has demanded more and more industries for the introduction of fast food products, sausage products come into this niche, and as they are of great consumption need high quality, so the goal of this The objective of this work was to evaluate the physical characteristics of sausages sold in the city of Ponta Grossa. Four types of sausages available in the city markets were evaluated, the methodologies used were analysis of aW, color and texture, as well as regulation of packaging provided by the industries. The results obtained were satisfactory, since the samples obtained little variation among themselves, presenting standardization in the production, as well as demonstrating guaranteed quality. Vivemos em um mundo globalizado, que com o passar dos anos exigiu cada vez mais das indústrias para a introdução de alimentos de rápido consumo, os produtos de salsicharia entram neste nicho, e como são de grande consumo necessitam de grande qualidade, portanto o objetivo deste trabalho foi avaliar as características físicas de salsichas comercializadas na cidade de Ponta Grossa. Foram avaliados 4 tipos de salsichas disponíveis nos mercados da cidade, as metodologias realizadas foram de análise de aW, cor e textura, assim como regulamentação das embalagens fornecidas pelas indústrias. Os resultados obtidos foram satisfatórios, pois as amostras obtiveram pouca variação entre si, apresentando padronização na produção, assim como demonstram qualidade garantida. 2020-11-19T20:43:10Z 2020-11-19T20:43:10Z 2019-11-25 bachelorThesis LIMA, Luana Santos de. Avaliação das características físicas de salsichas tipo hot dog comercializadas no município de Ponta Grossa. 2019. Trabalho de Conclusão de Curso (Tecnologia em Alimentos) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Ponta Grossa, 2019. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/16646 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Ponta Grossa Brasil Departamento Acadêmico de Alimentos Tecnologia em Alimentos UTFPR |
institution |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
collection |
RIUT |
language |
Português |
topic |
Salsichas Alimentos - Indústria Físico-química Frankfurters Food industry and trade Chemistry, Physical and theoretical CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS |
spellingShingle |
Salsichas Alimentos - Indústria Físico-química Frankfurters Food industry and trade Chemistry, Physical and theoretical CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS Lima, Luana Santos de Avaliação das características físicas de salsichas tipo hot dog comercializadas no município de Ponta Grossa |
description |
We live in a globalized world, which over the years has demanded more and more industries for the introduction of fast food products, sausage products come into this niche, and as they are of great consumption need high quality, so the goal of this The objective of this work was to evaluate the physical characteristics of sausages sold in the city of Ponta Grossa. Four types of sausages available in the city markets were evaluated, the methodologies used were analysis of aW, color and texture, as well as regulation of packaging provided by the industries. The results obtained were satisfactory, since the samples obtained little variation among themselves, presenting standardization in the production, as well as demonstrating guaranteed quality. |
format |
Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
author |
Lima, Luana Santos de |
author_sort |
Lima, Luana Santos de |
title |
Avaliação das características físicas de salsichas tipo hot dog comercializadas no município de Ponta Grossa |
title_short |
Avaliação das características físicas de salsichas tipo hot dog comercializadas no município de Ponta Grossa |
title_full |
Avaliação das características físicas de salsichas tipo hot dog comercializadas no município de Ponta Grossa |
title_fullStr |
Avaliação das características físicas de salsichas tipo hot dog comercializadas no município de Ponta Grossa |
title_full_unstemmed |
Avaliação das características físicas de salsichas tipo hot dog comercializadas no município de Ponta Grossa |
title_sort |
avaliação das características físicas de salsichas tipo hot dog comercializadas no município de ponta grossa |
publisher |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
publishDate |
2020 |
citation |
LIMA, Luana Santos de. Avaliação das características físicas de salsichas tipo hot dog comercializadas no município de Ponta Grossa. 2019. Trabalho de Conclusão de Curso (Tecnologia em Alimentos) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Ponta Grossa, 2019. |
url |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/16646 |
_version_ |
1805298870122446848 |
score |
10,814766 |