Alimento tipo queijo à base de mandioca
In recent years, the search for natural foods has been increasing. In this category, the most sought are lactose-free, cholesterol-free and vegetarian and or vegan products. Nowadays, in the Brazilian market the product most used as a substitute for cheese is tofu. In this scenario, this work aimed...
Principais autores: | Souza, Daniela Alves, Oliveira, Thais |
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Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2020
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Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/16727 |
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riut-1-167272020-11-19T20:46:00Z Alimento tipo queijo à base de mandioca Development of a cheese made from cassava Souza, Daniela Alves Oliveira, Thais Rodrigues, Sabrina Ávila Bowles, Simone Rodrigues, Sabrina Ávila Canteri, Maria Helene Giovanetti Henrique, Flavia Aparecida Queijo - Variedades Mandioca como alimento Vegetarianismo Dieta sem leite Cheese - Varieties Cassava as food Vegetarianism Milk-free diet CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS In recent years, the search for natural foods has been increasing. In this category, the most sought are lactose-free, cholesterol-free and vegetarian and or vegan products. Nowadays, in the Brazilian market the product most used as a substitute for cheese is tofu. In this scenario, this work aimed to estimate the potential of cassava to obtain a cheese-like food. Physicochemical analyzes were performed, in which the humidity was 63.38%, showing a high index, the ash had an average of 8.56%, and the pH in the range of 6.18, considered low acid. With the results obtained in this study, it was concluded on the possibility of developing a substitute food of common cheese, using cassava as a base and free from animal ingredients, besides the knowledge of its physico-chemical aspects, since it is an innovative product in the market. Nos últimos anos, a busca por alimentos naturais vem crescendo consideravelmente. Neste quesito, entre os mais procurados estão os produtos sem lactose, sem colesterol e vegetarianos e/ou veganos. Atualmente, no mercado brasileiro o produto que vem sendo utilizado como substituto do queijo é o tofu. Neste cenário, este trabalho teve por objetivo estimar o potencial da mandioca para a obtenção de um alimento tipo queijo. Foram realizadas análises, nas quais a umidade ficou em 63,38%, demonstrando alto índice, as cinzas apresentaram média de 8,56%, e o pH na faixa de 6,18, considerado pouco ácido. Com os resultados obtidos neste estudo, concluiu-se sobre a possibilidade de desenvolver um alimento substituto do queijo comum, utilizando a mandioca como base e isento de ingredientes de origem animal, além do conhecimento de seus aspectos físico-químicos, visto ser um produto inovador no mercado. 2020-11-19T20:46:00Z 2020-11-19T20:46:00Z 2016-11-24 bachelorThesis SOUZA, Daniela Alves; OLIVEIRA, Thais. Alimento tipo queijo à base de mandioca. 2016. 27 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Ponta Grossa, 2016. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/16727 por embargoedAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Ponta Grossa Brasil Departamento Acadêmico de Alimentos Tecnologia em Alimentos UTFPR |
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Queijo - Variedades Mandioca como alimento Vegetarianismo Dieta sem leite Cheese - Varieties Cassava as food Vegetarianism Milk-free diet CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS Souza, Daniela Alves Oliveira, Thais Alimento tipo queijo à base de mandioca |
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In recent years, the search for natural foods has been increasing. In this category, the most sought are lactose-free, cholesterol-free and vegetarian and or vegan products. Nowadays, in the Brazilian market the product most used as a substitute for cheese is tofu. In this scenario, this work aimed to estimate the potential of cassava to obtain a cheese-like food. Physicochemical analyzes were performed, in which the humidity was 63.38%, showing a high index, the ash had an average of 8.56%, and the pH in the range of 6.18, considered low acid. With the results obtained in this study, it was concluded on the possibility of developing a substitute food of common cheese, using cassava as a base and free from animal ingredients, besides the knowledge of its physico-chemical aspects, since it is an innovative product in the market. |
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SOUZA, Daniela Alves; OLIVEIRA, Thais. Alimento tipo queijo à base de mandioca. 2016. 27 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Ponta Grossa, 2016. |
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