Diagnóstico e implantação de boas práticas de fabricação em uma indústria de conservas do Município de Francisco Beltrão, PR
Good Manufacturing Practices (GMP) aims to control the quality of products offered to the front population its desirable attributes such as flavor, texture and food safety. The main goal is to diagnose conditions sanitary hygienic as requisites legal requirements of RDC No. 275 of October 21, 2002....
Autor principal: | Marchiori, Cristiane |
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Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2020
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Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/20104 |
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riut-1-201042020-11-24T11:41:49Z Diagnóstico e implantação de boas práticas de fabricação em uma indústria de conservas do Município de Francisco Beltrão, PR Diagnosis and good manufacturing practices implementation in a municipality vegetable canning industry Francisco Beltrão pr Marchiori, Cristiane Burgardt, Vânia de Cássia da Fonseca Burgardt, Vânia de Cássia da Fonseca Tibola, Silviane Aparecida Pinto, Ellen Porto Alimentos - Indústria Controle de qualidade Food industry and trade Quality control CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS::TECNOLOGIA DE ALIMENTOS Good Manufacturing Practices (GMP) aims to control the quality of products offered to the front population its desirable attributes such as flavor, texture and food safety. The main goal is to diagnose conditions sanitary hygienic as requisites legal requirements of RDC No. 275 of October 21, 2002. The National Agency of Sanitary Surveillance (ANVISA) and prepare the manual (GMP) on vegetables and confectionery industry. The methodology was the implementation of the checklist and after training of employees in (BPF), Valid also applying the swab in equipment and developer sector. The results of microbiological analysis of developer were negative before and after training, for microbiological analyzes of the weighing table showed up positive for Staphylococcus aureus and Escherichia coli. before training of employees had after reapplying, analysis resulted to be negative. The good manufacturing practices manual (GMP) and standard operating procedures (SOP) were applied as industry reality in which we achieved major improvements in control quality. As Boas Práticas de Fabricação (BPF) visa controlar a qualidade dos produtos oferecidos para a população frente de seus atributos desejáveis como sabor, textura e segurança alimentar. O principal objetivo é diagnosticar as condições higiênicas sanitárias conforme requisitos legais da RDC nº 275 de 21 de outubro de 2002 da agência nacional da vigilância sanitária (ANVISA) e elaborar o manual de (BPF) na indústria de vegetais e doces. Na metodologia teve a aplicação da lista de verificação e após treinamento dos colaboradores em (BPF), validos também a aplicação do swab em equipamentos e colaborador do setor. Os resultados para as análises microbiológicas do colaborador apresentaram-se negativas antes e após o treinamento, para análises microbiológicas da mesa de pesagem apresentou-se positiva para Staphylococcus aureus e Escherichia coli. antes do treinamento dos colaboradores após teve a reaplicação da análise que resultou-se negativo. O manual de boas práticas de fabricação (BPF) e os procedimentos operacional padrão (POP) foram aplicados conforme realidade da indústria na qual obtivemos grandes melhorias no controle de qualidade. 2020-11-24T11:41:49Z 2020-11-24T11:41:49Z 2015-09-10 specializationThesis MARCHIORI, Cristiane. Diagnóstico e implantação de boas práticas de fabricação em uma indústria de conservas do Município de Francisco Beltrão, PR. 2015. 65 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Francisco Beltrão, 2015. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/20104 por embargoedAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Francisco Beltrao Brasil Tecnologia em Alimentos Especialização em Gestão da Qualidade na Tecnologia de Alimentos UTFPR |
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Alimentos - Indústria Controle de qualidade Food industry and trade Quality control CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS::TECNOLOGIA DE ALIMENTOS |
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Good Manufacturing Practices (GMP) aims to control the quality of products offered to the front population its desirable attributes such as flavor, texture and food safety. The main goal is to diagnose conditions sanitary hygienic as requisites legal requirements of RDC No. 275 of October 21, 2002. The National Agency of Sanitary Surveillance (ANVISA) and prepare the manual (GMP) on vegetables and confectionery industry. The methodology was the implementation of the checklist and after training of employees in (BPF), Valid also applying the swab in equipment and developer sector. The results of microbiological analysis of developer were negative before and after training, for microbiological analyzes of the weighing table showed up positive for Staphylococcus aureus and Escherichia coli. before training of employees had after reapplying, analysis resulted to be negative. The good manufacturing practices manual (GMP) and standard operating procedures (SOP) were applied as industry reality in which we achieved major improvements in control quality. |
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