Caracterização físico química do guabiju (Myrcianthes pungues) e métodos de conservação pós colheita

The guabiju (Myrcianthes pungues) is a wild fruit of pleasant sweet taste with predominance in southern Brazil. It is a fruit of the kind rounded berry, yellowish pulp, juicy with a pleasant sweet taste. When ripe is of dark purple color. Antioxidants are present in many fruits and in different conc...

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Autor principal: Detoni, Elisandra
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2020
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/20114
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spelling riut-1-201142020-11-24T11:41:58Z Caracterização físico química do guabiju (Myrcianthes pungues) e métodos de conservação pós colheita Physicochemical characterization of Guabiju (Myrcianthes pungues) and post harvest conservation methods Detoni, Elisandra Lucchetta, Luciano Lucchetta, Luciano Bertoldo, Guilherme Romio, Ana Paula Frutas - Conservação Antioxidantes Fruit - Preservation Antioxidants CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS::TECNOLOGIA DE ALIMENTOS The guabiju (Myrcianthes pungues) is a wild fruit of pleasant sweet taste with predominance in southern Brazil. It is a fruit of the kind rounded berry, yellowish pulp, juicy with a pleasant sweet taste. When ripe is of dark purple color. Antioxidants are present in many fruits and in different concentrations. Through applied methodologies, studies show the presence of these compounds in Guabiju. His biggest consumer index is in natura. Objectives: To characterize the Guabiju fresh and dry through physicochemical analysis and evaluate the antioxidant activity of the fruit. Methodology: is collected from mature fruits Guabiju and a single tree, which were frozen until the time of analysis. Part of these fruit were dehydrated in an oven with forced air circulation and stored in plastic bag at room temperature. In sequence, they were subjected to physicochemical analysis, as well as the fruits in natura. Analyses were carried out moisture, titratable acidity, ashes, antioxidants, phenolic compounds and total sugars as proposed methodology. Results: the results found to result in nature, this can be characterized as sweetened fruit and low acidity and has antioxidant activity. The nut has a higher concentration of sugar and non-volatile acids. Its final appearance is similar to raisins and keeps the fruit flavor and characteristic odor. Its final appearance is similar to raisins and keeps the fruit flavor and characteristic odor. The hit moisture content was 19.83%, which is in compliance with current legislation. O guabiju (Myrcianthes pungues) é um fruto silvestre de sabor doce agradável com predominância na região sul do Brasil. É um fruto do tipo baga arredondado, de polpa amarelada, suculenta com sabor doce agradável. Quando maduro é de cor roxo escuro. Os antioxidantes estão presentes em diversas frutas e em diferentes concentrações. Através de metodologias aplicadas, estudos demonstram presença destes compostos no guabiju. Seu maior índice de consumo é na forma in natura. Objetivos: Caracterizar o guabiju in natura e seco, através de analises físico químicas e avaliar a atividade antioxidante do fruto. Metodologia: coletaram-se frutos de guabiju maduros e de uma única arvore, os quais foram congelados até o momento das análises. Parte destes frutos foram desidratados em estufa com circulação de ar forçado e armazenados em embalagem plástica sob temperatura ambiente. Na sequência foram submetidos a análises físico químicas, assim como os frutos in natura. As análises realizadas foram umidade, acidez titulável, cinzas, antioxidantes, compostos fenólicos e açucares totais, conforme metodologia proposta. Resultados: nos resultados encontrados para o fruto in natura, este pode caracterizar-se como fruto adocicado e de baixa acidez e que possui atividade antioxidante. O fruto seco possui maior concentração de açúcar e de ácidos não voláteis. Sua aparência final é semelhante à uva passa e mantem sabor e odor característicos do fruto. O teor de umidade atingido foi de 19,83%, que está conforme com a legislação vigente. 2020-11-24T11:41:58Z 2020-11-24T11:41:58Z 2015-09-12 specializationThesis DETONI, Elisandra. Caracterização físico química do guabiju (Myrcianthes pungues) e métodos de conservação pós colheita. 2015. 29 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Francisco Beltrão, 2015. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/20114 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Francisco Beltrao Brasil Tecnologia em Alimentos Gestão da Qualidade na Tecnologia de Alimentos UTFPR
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Detoni, Elisandra
Caracterização físico química do guabiju (Myrcianthes pungues) e métodos de conservação pós colheita
description The guabiju (Myrcianthes pungues) is a wild fruit of pleasant sweet taste with predominance in southern Brazil. It is a fruit of the kind rounded berry, yellowish pulp, juicy with a pleasant sweet taste. When ripe is of dark purple color. Antioxidants are present in many fruits and in different concentrations. Through applied methodologies, studies show the presence of these compounds in Guabiju. His biggest consumer index is in natura. Objectives: To characterize the Guabiju fresh and dry through physicochemical analysis and evaluate the antioxidant activity of the fruit. Methodology: is collected from mature fruits Guabiju and a single tree, which were frozen until the time of analysis. Part of these fruit were dehydrated in an oven with forced air circulation and stored in plastic bag at room temperature. In sequence, they were subjected to physicochemical analysis, as well as the fruits in natura. Analyses were carried out moisture, titratable acidity, ashes, antioxidants, phenolic compounds and total sugars as proposed methodology. Results: the results found to result in nature, this can be characterized as sweetened fruit and low acidity and has antioxidant activity. The nut has a higher concentration of sugar and non-volatile acids. Its final appearance is similar to raisins and keeps the fruit flavor and characteristic odor. Its final appearance is similar to raisins and keeps the fruit flavor and characteristic odor. The hit moisture content was 19.83%, which is in compliance with current legislation.
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