Importância dos manipuladores na qualidade do suco de laranja in natura e produção de cartilha didática
It is known that the orange juice in nature is very popular with consumers of all ages. Both in commercial establishments in school canteens orange juice in nature is prepared and sold without any special treatment, in view of the quality of this beverage, it is known that there is a need much care...
Autor principal: | Bassi, Ana Paula Guarnieri |
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Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2020
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Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/21705 |
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riut-1-217052020-11-24T19:09:46Z Importância dos manipuladores na qualidade do suco de laranja in natura e produção de cartilha didática Bassi, Ana Paula Guarnieri Sarmento, Cleonice Mendes Pereira Higiene do trabalho Alimentos - Análise Alimentos - Manuseio - Medidas de segurança Industrial hygiene Food - Analysis Food handling - Safety measures Ensino de Ciências It is known that the orange juice in nature is very popular with consumers of all ages. Both in commercial establishments in school canteens orange juice in nature is prepared and sold without any special treatment, in view of the quality of this beverage, it is known that there is a need much care to obtain a juice suitable for consumption. The quality control of orange juice in general is fundamental and indispensable factor for the general requirements of good manufacturing practices in order to be able to get fresh consume food. Highlights the importance of hygiene category, location, method of preparation and storage of the product, production flow, and especially the quality of the raw material, which together constitute an appropriate standard so that they can give comfort and security to the consumer.Given that this study aimed to analyze the sanitary-hygienic and physico- chemical characteristics of orange juices marketed in four commercial establishments in the Araras city. The results indicated that employee must be greater sanitary control of personnel and equipment during the manufacture of orange juice in the cafeterias. It was also noted that more attention should be focused on the care with juice after being extracted and the importance of training employees. So this paper proposes the presentation of the playbook of good manufacturing and handling practices for the production of juices in school canteens. This primer may contribute to production of juices with higher quality and safety for students, can be used as teaching material for students from 5th to 9th grade being used in the classroom and practice room with students. Sabe-se que o suco de laranja in natura é bastante apreciado por consumidores de todas as idades. Tanto em estabelecimentos comerciais com em cantinas escolares o suco de laranja in natura é preparado e comercializado sem nenhum tratamento especial, tendo em vista a qualidade desta bebida, sabe-se que existe a necessidade de muitos cuidados para se obter um suco adequado para o consumo. O controle da qualidade dos sucos de laranja de maneira geral é de fundamental importância e fator indispensável para os requisitos gerais de boas práticas de fabricação, a fim de se obter alimentos aptos ao consumo in natura. Destaca-se a importância da higiene do estabelecimento, a localização, modo de preparo e conservação do produto, fluxo de produção e principalmente a qualidade da matéria-prima, que em conjunto constituem um padrão apropriado para que se possam dar conforto e segurança para o consumidor. Em vista disso esse trabalho objetivou analisar as características higiênico-sanitárias e físico-químicas dos sucos de laranja comercializados em quatro estabelecimentos comerciais da cidade de Araras. Os resultados indicaram que deve ser empregado um maior controle sanitário do pessoal e dos equipamentos durante a fabricação de sucos de laranja nas lanchonetes. Também foi observado que maior atenção deve ser direcionada quanto aos cuidados com o suco após ser extraído e a importância do treinamento dos funcionários. Assim este trabalho propõe a apresentação da cartilha de boas práticas de manipulação e fabricação para produção de sucos nas cantinas escolares. Esta cartilha poderá contribuir para produção de sucos com maior qualidade e segurança para os alunos, pode ser utilizada como material didático para os alunos do 5º ao 9º ano sendo utilizado em sala de aula e praticas com os alunos. 2020-11-24T19:09:46Z 2020-11-24T19:09:46Z 2014-03-29 specializationThesis BASSI, Ana Paula Guarnieri. Importância dos manipuladores na qualidade do suco de laranja in natura e produção de cartilha didática. 2014. 56 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Medianeira, 2014. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/21705 por application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Medianeira |
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Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
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Português |
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Higiene do trabalho Alimentos - Análise Alimentos - Manuseio - Medidas de segurança Industrial hygiene Food - Analysis Food handling - Safety measures Ensino de Ciências |
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Higiene do trabalho Alimentos - Análise Alimentos - Manuseio - Medidas de segurança Industrial hygiene Food - Analysis Food handling - Safety measures Ensino de Ciências Bassi, Ana Paula Guarnieri Importância dos manipuladores na qualidade do suco de laranja in natura e produção de cartilha didática |
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It is known that the orange juice in nature is very popular with consumers of all ages. Both in commercial establishments in school canteens orange juice in nature is prepared and sold without any special treatment, in view of the quality of this beverage, it is known that there is a need much care to obtain a juice suitable for consumption. The quality control of orange juice in general is fundamental and indispensable factor for the general requirements of good manufacturing practices in order to be able to get fresh consume food. Highlights the importance of hygiene category, location, method of preparation and storage of the product, production flow, and especially the quality of the raw material, which together constitute an appropriate standard so that they can give comfort and security to the consumer.Given that this study aimed to analyze the sanitary-hygienic and physico- chemical characteristics of orange juices marketed in four commercial establishments in the Araras city. The results indicated that employee must be greater sanitary control of personnel and equipment during the manufacture of orange juice in the cafeterias. It was also noted that more attention should be focused on the care with juice after being extracted and the importance of training employees. So this paper proposes the presentation of the playbook of good manufacturing and handling practices for the production of juices in school canteens. This primer may contribute to production of juices with higher quality and safety for students, can be used as teaching material for students from 5th to 9th grade being used in the classroom and practice room with students. |
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