Contribuição do currículo de ciências para uma alimentação saudável
This study aimed to examine whether the Proposed Curriculum and content of the books of the Teacher and Student of the discipline of science, provided bythe Ministry of Education of São Paulo, are contributing to building knowledge of students about the importance of a healthy diet. In order to chec...
Autor principal: | Aranda, Gabriela Vendrame Merchan Ferraz |
---|---|
Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2020
|
Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/22029 |
Tags: |
Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
|
id |
riut-1-22029 |
---|---|
recordtype |
dspace |
spelling |
riut-1-220292020-11-24T19:35:48Z Contribuição do currículo de ciências para uma alimentação saudável Aranda, Gabriela Vendrame Merchan Ferraz Canan, Cristiane Planejamento educacional Hábitos alimentares Preferências alimentares Educational planning Food habits Food preferences Ensino de Ciências This study aimed to examine whether the Proposed Curriculum and content of the books of the Teacher and Student of the discipline of science, provided bythe Ministry of Education of São Paulo, are contributing to building knowledge of students about the importance of a healthy diet. In order to check the students` knowledge about the concept and importance of healthy eating habits, a survey was conducted descriptive and qualitative, with twenty (20) students of 8 thand 9 th years of the State School “Caetano Lourenço de Camargo”, located in city of Jaú – SP. It was observed that students do not adopt health yeating habits, but cannot be said that this fact is due to a disability curriculum and may be caused by the influence of situations that occur outside of school. It is necessary to reflect on new teaching methods and attitudes related to other indicators such as family eating habits, economic status and even the influence of mass media in order to contribute to the word of the teacher and the general objectives of the curriculum. Este trabalho teve por objetivo analisar se a proposta curricular e os conteúdos dos cadernos do professor e do aluno da disciplina de ciências, fornecidos pela Secretaria de Estado da Educação de São Paulo, estão contribuindo para a construção do conhecimento dos educandos, sobre a importância de uma alimentação saudável. Com o intuito de verificar o conhecimento dos alunos sobre a concepção e importância de hábitos alimentares saudáveis, foi realizada uma pesquisa descritivo-qualitativa, com vinte (20) alunos dos 8º e 9º anos da Escola Estadual “Caetano Lourenço de Camargo”, localizada na cidade de Jaú – SP. Observou-se que os alunos não adotam hábitos alimentares saudáveis, porém não se pode afirmar que este fato seja em decorrência de uma deficiência curricular, podendo ser ocasionado por influência de situações que ocorrem fora do contexto escolar. Faz-se necessária a reflexão sobre novas atitudes e métodos de ensino relacionados a outros indicadores tais como: hábitos alimentares familiares, situação econômica e até mesmo a influência dos meios de comunicação em massa, a fim de contribuir com o trabalho do professor e com os objetivos gerais do currículo. 2020-11-24T19:35:47Z 2020-11-24T19:35:47Z 2011-06-04 specializationThesis ARANDA, Gabriela Vendrame Merchan Ferraz. Contribuição do currículo de ciências para uma alimentação saudável. 2011. 31 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Medianeira, 2011. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/22029 por application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Medianeira |
institution |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
collection |
RIUT |
language |
Português |
topic |
Planejamento educacional Hábitos alimentares Preferências alimentares Educational planning Food habits Food preferences Ensino de Ciências |
spellingShingle |
Planejamento educacional Hábitos alimentares Preferências alimentares Educational planning Food habits Food preferences Ensino de Ciências Aranda, Gabriela Vendrame Merchan Ferraz Contribuição do currículo de ciências para uma alimentação saudável |
description |
This study aimed to examine whether the Proposed Curriculum and content of the books of the Teacher and Student of the discipline of science, provided bythe Ministry of Education of São Paulo, are contributing to building knowledge of students about the importance of a healthy diet. In order to check the students` knowledge about the concept and importance of healthy eating habits, a survey was conducted descriptive and qualitative, with twenty (20) students of 8 thand 9 th years of the State School “Caetano Lourenço de Camargo”, located in city of Jaú – SP. It was observed that students do not adopt health yeating habits, but cannot be said that this fact is due to a disability curriculum and may be caused by the influence of situations that occur outside of school. It is necessary to reflect on new teaching methods and attitudes related to other indicators such as family eating habits, economic status and even the influence of mass media in order to contribute to the word of the teacher and the general objectives of the curriculum. |
format |
Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização) |
author |
Aranda, Gabriela Vendrame Merchan Ferraz |
author_sort |
Aranda, Gabriela Vendrame Merchan Ferraz |
title |
Contribuição do currículo de ciências para uma alimentação saudável |
title_short |
Contribuição do currículo de ciências para uma alimentação saudável |
title_full |
Contribuição do currículo de ciências para uma alimentação saudável |
title_fullStr |
Contribuição do currículo de ciências para uma alimentação saudável |
title_full_unstemmed |
Contribuição do currículo de ciências para uma alimentação saudável |
title_sort |
contribuição do currículo de ciências para uma alimentação saudável |
publisher |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
publishDate |
2020 |
citation |
ARANDA, Gabriela Vendrame Merchan Ferraz. Contribuição do currículo de ciências para uma alimentação saudável. 2011. 31 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Medianeira, 2011. |
url |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/22029 |
_version_ |
1805309809466015744 |
score |
10,814766 |