Análise da cadeia produtiva da cultura do feijão no município de Pato Branco

Beans (Phaseolus vulgaris L.) have three primary centers of origin in the world, the first being in Mesoamerica, whose main locations are Mexico and Guatemala and the southern Andes, covering mainly Peru. Brazil is the third largest bean producer in the world, behind India and Myanmar. The state of...

ver descrição completa

Autor principal: Duarte, José Felipe dos Santos
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2021
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/24582
Tags: Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
id riut-1-24582
recordtype dspace
spelling riut-1-245822021-04-01T06:12:44Z Análise da cadeia produtiva da cultura do feijão no município de Pato Branco Analyses of the bean crop productive chain in the Pato Branco Duarte, José Felipe dos Santos Rodrigues, Adriana Paula D’Agostini Contreiras Bortolli, Betania Brum de Silveira, Edson Roberto Ascari, Clodomir Luiz Rodrigues, Adriana Paula D’Agostini Contreiras Agronomia Feijão - Cultivo Agricultura familiar Agronomy Beans - Planting Family farms CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA Beans (Phaseolus vulgaris L.) have three primary centers of origin in the world, the first being in Mesoamerica, whose main locations are Mexico and Guatemala and the southern Andes, covering mainly Peru. Brazil is the third largest bean producer in the world, behind India and Myanmar. The state of Paraná is the largest bean producer in Brazil, with a 22% share of national production. Beans are a very important product on the table of Brazilians because they can be a great substitute for meat, have the cheapest price and are still a great protein source. The objective of the present work was to analyze the bean production chain of Pato Branco municipality, aiming to obtain production information, seed certification, and size of the properties in order to generate information that allows to list solutions to possible problems that occur in the production chain. The work was carried out with 50 bean producers from Pato Branco. An online questionnaire was designed using the google forms tool and applied via social media. The questionnaire covers general questions with demographic information such as gender, age and education, as well as information about the property and seeds that the producer uses. It is important to highlight the production information, ie, which crop is the farmer's preference for planting, the machinery used, the productivity, the management system and the prices obtained from the sale of production. Most of the properties of the municipality of Pato Branco are small and have a high technological level, but this technology has not been turning into productivity for the crop. Bean market instability has been another problem for growers, prices vary widely and the lack of adequate storage locations on the farms means that growers have to sell production as quickly as possible so that beans do not lose quality. Therefore, prices are often not the most favorable at the time of sale. O feijão (Phaseolus vulgaris L.) tem três centros de origem primários no mundo sendo o primeiro na Mesoamérica, que tem como principais locais o México e a Guatemala e o sul do Andes, abrangendo principalmente o Peru. O Brasil é o terceiro maior produtor de feijão do mundo, ficando atrás de Índia e Myanmar. O Estado do Paraná é o maior produtor de feijão no Brasil, com uma participação de vinte e dois porcento da produção nacional. O feijão é um produto muito importante na mesa dos brasileiros, pois, pode ser um ótimo substituto para a carne, tem o preço mais barato e ainda é uma grande fonte proteica. O objetivo do presente trabalho foi analisar a cadeia produtiva de feijão do município de Pato Branco, visando obter informações de produção, certificação de sementes, tamanho das propriedades com o intuito de gerar informações que possibilitem elencar soluções para possíveis problemas ocorrentes na cadeia produtiva. O trabalho foi realizado com cinquenta produtores de feijão do município de Pato Branco. Foi delineado um questionário online através da ferramenta de formulários do google e aplicado por meio de mídias sociais. O questionário abrange questões gerais com as informações demográficas como sexo, idade e escolaridade, além de informações sobre a propriedade e as sementes que o produtor utiliza. É importante destacar as informações de produção, ou seja, em qual safra é a preferência de plantio do produtor, o maquinário utilizado, a produtividade, o sistema de manejo e os preços obtidos com a venda da produção. Observa-se que a maioria das propriedades do município de Pato Branco são pequenas e tem um alto nível tecnológico, porém essa tecnologia não vem se transformando em produtividade para a cultura. A instabilidade do mercado do feijão tem sido outro problema aos produtores, os preços variam bastante e a falta de locais de armazenamento adequado nas propriedades faz com que os produtores tenham que vender a produção o mais rápido possível para que o feijão não perca qualidade. Sendo assim, muitas vezes os preços não são os mais favoráveis no momento da venda. 2021-03-31T17:18:04Z 2021-03-31T17:18:04Z 2019-11-29 bachelorThesis DUARTE, José Felipe dos Santos. Análise da cadeia produtiva da cultura do feijão no município de Pato Branco. 2019. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Agronomia) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR), Pato Branco, 2019. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/24582 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Pato Branco Brasil Departamento Acadêmico de Ciências Agrárias Agronomia UTFPR
institution Universidade Tecnológica Federal do Paraná
collection RIUT
language Português
topic Agronomia
Feijão - Cultivo
Agricultura familiar
Agronomy
Beans - Planting
Family farms
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA
spellingShingle Agronomia
Feijão - Cultivo
Agricultura familiar
Agronomy
Beans - Planting
Family farms
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA
Duarte, José Felipe dos Santos
Análise da cadeia produtiva da cultura do feijão no município de Pato Branco
description Beans (Phaseolus vulgaris L.) have three primary centers of origin in the world, the first being in Mesoamerica, whose main locations are Mexico and Guatemala and the southern Andes, covering mainly Peru. Brazil is the third largest bean producer in the world, behind India and Myanmar. The state of Paraná is the largest bean producer in Brazil, with a 22% share of national production. Beans are a very important product on the table of Brazilians because they can be a great substitute for meat, have the cheapest price and are still a great protein source. The objective of the present work was to analyze the bean production chain of Pato Branco municipality, aiming to obtain production information, seed certification, and size of the properties in order to generate information that allows to list solutions to possible problems that occur in the production chain. The work was carried out with 50 bean producers from Pato Branco. An online questionnaire was designed using the google forms tool and applied via social media. The questionnaire covers general questions with demographic information such as gender, age and education, as well as information about the property and seeds that the producer uses. It is important to highlight the production information, ie, which crop is the farmer's preference for planting, the machinery used, the productivity, the management system and the prices obtained from the sale of production. Most of the properties of the municipality of Pato Branco are small and have a high technological level, but this technology has not been turning into productivity for the crop. Bean market instability has been another problem for growers, prices vary widely and the lack of adequate storage locations on the farms means that growers have to sell production as quickly as possible so that beans do not lose quality. Therefore, prices are often not the most favorable at the time of sale.
format Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
author Duarte, José Felipe dos Santos
author_sort Duarte, José Felipe dos Santos
title Análise da cadeia produtiva da cultura do feijão no município de Pato Branco
title_short Análise da cadeia produtiva da cultura do feijão no município de Pato Branco
title_full Análise da cadeia produtiva da cultura do feijão no município de Pato Branco
title_fullStr Análise da cadeia produtiva da cultura do feijão no município de Pato Branco
title_full_unstemmed Análise da cadeia produtiva da cultura do feijão no município de Pato Branco
title_sort análise da cadeia produtiva da cultura do feijão no município de pato branco
publisher Universidade Tecnológica Federal do Paraná
publishDate 2021
citation DUARTE, José Felipe dos Santos. Análise da cadeia produtiva da cultura do feijão no município de Pato Branco. 2019. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Agronomia) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR), Pato Branco, 2019.
url http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/24582
_version_ 1805302206794039296
score 10,814766