Perfil reológico, físico-químico e microbiológico de farinhas de trigo tipo 1 comercializadas na cidade de Ponta Grossa - Paraná
Wheat flour has many applications in the food industry, having an important role in the economic and nutritional food. The characteristics of wheat flour from interference of growing conditions, harvest the grains used as raw material. Based on the large volume of wheat imported by Brazil for the ma...
Principais autores: | Silva, Cleverson Ribaski, Moreira, Paulo Roberto Baggio |
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Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2021
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Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/25549 |
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riut-1-255492021-07-14T06:04:01Z Perfil reológico, físico-químico e microbiológico de farinhas de trigo tipo 1 comercializadas na cidade de Ponta Grossa - Paraná Rheological profile, physical-chemical and microbiological testing of wheat marketed in such a city of Ponta Grossa - Paraná Silva, Cleverson Ribaski Moreira, Paulo Roberto Baggio Ayala, Luis Alberto Chavez Ayala, Luis Alberto Chavez Trindade, José Luiz Ferreira da Zimmermann, Ciro Farinha de trigo Farinhas - Comércio Grãos - Armazenamento Alimentos - Qualidade Flour Flour - Industry Grain - Storage Food - Quality CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS Wheat flour has many applications in the food industry, having an important role in the economic and nutritional food. The characteristics of wheat flour from interference of growing conditions, harvest the grains used as raw material. Based on the large volume of wheat imported by Brazil for the manufacture of flour and subsequent use in domestic food industry as well as considering the quality of the raw material used in the preparation of wheat flour exerts direct interference on their final properties, it is necessary that assessments on the quality of flour sold are always present in scientific studies so that it reaches the consumer meeting all the standards in current legislation, this study aimed to draw a profile of a type of wheat flour sold in the city of Ponta Grossa - Paraná, through rheological, physicalchemical and microbiological. The analysis showed that all samples of flour sold the city have very similar results, showing that the mills are using grains or grains mixtures for the preparation of meals that have similar characteristics. Then, these meals have characteristics in accordance with the law and with little variation between them. A farinha de trigo possui muitas aplicações na indústria de alimentos, tendo um importante papel no aspecto econômico e nutricional da alimentação humana. As características das farinhas de trigo sofrem interferência das condições de cultivo, colheita, armazenamento dos grãos utilizados como matéria-prima. Tomando como base o grande volume de grãos de trigo importados pelo Brasil para fins de fabricação de farinha de trigo, e o subsequente uso na indústria alimentícia nacional, bem como considerando que a qualidade da matéria-prima utilizada na elaboração da farinha de trigo exerce interferência direta sobre suas características finais, torna-se necessário que avaliações quanto à qualidade das farinhas de trigo comercializadas estejam sempre presentes em estudos científicos para que a mesma chegue ao consumidor atendendo todas as normas vigentes na legislação atual, este estudo teve por objetivo traçar um perfil das farinhas de trigo tipo 1 comercializadas na cidade de Ponta Grossa - Paraná, através de parâmetros reológicos, físicoquímicos e microbiológicos. As análises mostraram que todas as amostras de farinhas comercializadas na cidade apresentam resultados muito parecidos, demonstrando que os moinhos estão utilizando grãos ou mistura de grãos para a elaboração das farinhas que possuem características parecidas. Assim, essas farinhas apresentam características de acordo com a legislação e com pouca variação entre elas. 2021-07-12T16:36:25Z 2021-07-12T16:36:25Z 2011-10-24 bachelorThesis SILVA, Cleverson Ribaski; MOREIRA, Paulo Roberto Baggio. Perfil reológico, físico-químico e microbiológico de farinhas de trigo tipo 1 comercializadas na cidade de Ponta Grossa - Paraná. 2011. Trabalho de Conclusão de Curso (Tecnologia em Alimentos) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Ponta Grossa, 2011. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/25549 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Ponta Grossa Brasil Departamento Acadêmico de Alimentos Tecnologia em Alimentos UTFPR |
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Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
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Farinha de trigo Farinhas - Comércio Grãos - Armazenamento Alimentos - Qualidade Flour Flour - Industry Grain - Storage Food - Quality CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS |
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Farinha de trigo Farinhas - Comércio Grãos - Armazenamento Alimentos - Qualidade Flour Flour - Industry Grain - Storage Food - Quality CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS Silva, Cleverson Ribaski Moreira, Paulo Roberto Baggio Perfil reológico, físico-químico e microbiológico de farinhas de trigo tipo 1 comercializadas na cidade de Ponta Grossa - Paraná |
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Wheat flour has many applications in the food industry, having an important role in the economic and nutritional food. The characteristics of wheat flour from interference of growing conditions, harvest the grains used as raw material. Based on the large volume of wheat imported by Brazil for the manufacture of flour and subsequent use in domestic food industry as well as considering the quality of the raw material used in the preparation of wheat flour exerts direct interference on their final properties, it is necessary that assessments on the quality of flour sold are always present in scientific studies so that it reaches the consumer meeting all the standards in current legislation, this study aimed to draw a profile of a type of wheat flour sold in the city of Ponta Grossa - Paraná, through rheological, physicalchemical and microbiological. The analysis showed that all samples of flour sold the city have very similar results, showing that the mills are using grains or grains mixtures for the preparation of meals that have similar characteristics. Then, these meals have characteristics in accordance with the law and with little variation between them. |
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SILVA, Cleverson Ribaski; MOREIRA, Paulo Roberto Baggio. Perfil reológico, físico-químico e microbiológico de farinhas de trigo tipo 1 comercializadas na cidade de Ponta Grossa - Paraná. 2011. Trabalho de Conclusão de Curso (Tecnologia em Alimentos) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Ponta Grossa, 2011. |
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