kahahê: indústria de adoçante natural de estévia
Changes in healthy and quality eating habits are significant and have a direct impact on the food industry. Therefore, it is necessary to develop products related to this segment, for example the natural stevia sweetener. The stevia product helps to reduce sugar consumption, has health beneficial pr...
Principais autores: | Komuro, Beatriz Sayuri, Madeira, Giovanna Carolina de Sales, Rossi, Lorena Beatriz, Barros, Maria Fernanda Gonçalves |
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Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2022
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Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/27954 |
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riut-1-279542022-04-12T06:07:37Z kahahê: indústria de adoçante natural de estévia Kahahê: stevia natural sweetener industry Komuro, Beatriz Sayuri Madeira, Giovanna Carolina de Sales Rossi, Lorena Beatriz Barros, Maria Fernanda Gonçalves Silva, Fernando Alves da Silva, Fernando Alves da Seixas, Fernanda Lini Menezes, Maraísa Lopes de Stevia Hábitos alimentares Alimentos - Indústria Food habits Food industry and trade CNPQ::CIENCIAS EXATAS E DA TERRA::QUIMICA Changes in healthy and quality eating habits are significant and have a direct impact on the food industry. Therefore, it is necessary to develop products related to this segment, for example the natural stevia sweetener. The stevia product helps to reduce sugar consumption, has health beneficial properties and its production generates less environmental impact than the sugar cane’s industry process. Given these factors and an emerging market, this paper will present the project of Kahahê, the stevia natural sweetener industry. The company aims its location in the city of Marialva. The midsize company's annual production, according to the projections presented, is 3100 t with a ratio of kg of product/kg of shift close to 0,77. Therefore, Kahahê assigns added value to more than half of the raw material processed. Besides that, the production process was structured based on viability and sustainable development. The aim of the present study is to present the company, its location, economic projections, the description of the production process, mass and energy balance, sizing of equipment, economic analysis, utilities and waste treatment. With this evaluation, it was possible to validate Kahahê’s project, wich presents high potencial As mudanças por hábitos alimentares saudáveis e de qualidade são significativas e impactam diretamente na indústria de alimentos. Com isso, fazse necessário o desenvolvimento de produtos relacionados a esse segmento, dentre os quais incluise o adoçante natural de estévia. O produto auxilia na redução do consumo do açúcar, possui propriedades benéficas à saúde e sua produção gera menor impacto ambiental – quando comparada ao açúcar proveniente da cana. Diante desses fatores e de um mercado emergente, no presente trabalho será apresentado o projeto da Kahahê, indústria de adoçante natural de estévia. A empresa tem como intuito sua localização na cidade de Marialva. A produção anual da empresa de médio porte, de acordo com as projeções de mercado é de, aproximadamente, 3100 t com uma razão de kg de produto/kg de carga próxima à 0,77. Sendo assim, a Kahahê atribui valor agregado em mais da metade da matériaprima processada. Além disso, o processo produtivo foi estruturado a partir de viabilidade e desenvolvimento sustentável. O objetivo do presente estudo é apresentar a empresa, sua localização, projeções econômicas, descrição do processo produtivo, balanços material e energético, dimensionamento dos equipamentos, análise econômica, utilidades e tratamento de resíduos. Com essa avaliação, foi possível validar o projeto da Kahahê que se apresenta de alto potencial 2022-04-11T19:10:37Z 2022-04-11T19:10:37Z 2021-05-13 bachelorThesis KOMURO, Beatriz Sayuri et al. Kahahê: indústria de adoçante natural de estévia. 2021. Trabalho de Conclusão de Curso (Engenharia Química) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Apucarana, 2021. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/27954 por openAccess http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Apucarana Brasil Engenharia Química UTFPR |
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Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
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Português |
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Stevia Hábitos alimentares Alimentos - Indústria Food habits Food industry and trade CNPQ::CIENCIAS EXATAS E DA TERRA::QUIMICA |
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Changes in healthy and quality eating habits are significant and have a direct impact on the food industry. Therefore, it is necessary to develop products related to this segment, for example the natural stevia sweetener. The stevia product helps to reduce sugar consumption, has health beneficial properties and its production generates less environmental impact than the sugar cane’s industry process. Given these factors and an emerging market, this paper will present the project of Kahahê, the stevia natural sweetener industry. The company aims its location in the city of Marialva. The midsize company's annual production, according to the projections presented, is 3100 t with a ratio of kg of product/kg of shift close to 0,77. Therefore, Kahahê assigns added value to more than half of the raw material processed. Besides that, the production process was structured based on viability and sustainable development. The aim of the present study is to present the company, its location, economic projections, the description of the production process, mass and energy balance, sizing of equipment, economic analysis, utilities and waste treatment. With this evaluation, it was possible to validate Kahahê’s project, wich presents high potencial |
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