Avaliação da adequação dos rótulos de leites fermentados probióticos a legislação vigente
In search of a better quality of life, people are increasingly committed to finding immediate solutions to some of their problems, many of them related to food, which in turn has to be quick and healthy. Thus, many end up resorting to probiotic dairy foods and, in particular, to probiotic fermented...
Autor principal: | Pereira, Rafaela Aparecida Soares |
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Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2022
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Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/29669 |
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riut-1-296692022-09-21T06:06:59Z Avaliação da adequação dos rótulos de leites fermentados probióticos a legislação vigente Assessment of the adequacy of probiotics fermented milk labels to current legislation Pereira, Rafaela Aparecida Soares Drunkler, Deisy Alessandra Drunkler, Deisy Alessandra Lima, Denise Pastore de Baldissera, Eliana Maria Alimentos - Rotulagem - Legislação Consumidores Probióticos Food - Labeling - Law and legislation Consumers Probiotics CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS In search of a better quality of life, people are increasingly committed to finding immediate solutions to some of their problems, many of them related to food, which in turn has to be quick and healthy. Thus, many end up resorting to probiotic dairy foods and, in particular, to probiotic fermented milk. In most companies, the only form of contact/communication with the consumer is through the label and this must be prepared based on a series of legislation in order to provide information to the consumer without, however, leading them to misunderstandings or mistakes. Therefore, the objective of this work was to verify if the labels of probiotic fermented milk sold in supermarkets in the western region of Paraná in accordance with the legislation for labeling food products. To this end, a checklist was drawn up based on current legislation and the labels evaluated in relation to this tool. It was found that of the twelve labels of probiotic fermented milks of different brands, eleven (91.66%) had some type of irregularity. Therefore, more studies are needed and the use of these by companies in order to adapt the labels to the legislation, supervision of Organs responsible bodies, ensuring the consumer's safety when purchasing the product. Em busca de uma melhor qualidade de vida as pessoas estão cada vez mais empenhadas em encontrar soluções imediatas para alguns de seus problemas, muitos deles relacionados a alimentação, que por sua vez tem que ser rápida e saudável. Desta forma, muitos acabam recorrendo aos alimentos lácteos probióticos e, em especial, aos leites fermentados probióticos. Na maior parte das empresas, a única forma de contato/comunicação com o consumidor se faz através do rótulo e este deve ser elaborado tendo como base uma série de legislações com o objetivo de fornecer informações ao consumidor sem, contudo, levá-los a equívocos ou enganos. Sendo assim, o objetivo deste trabalho foi verificar se os rótulos de leites fermentados probióticos comercializados em supermercados da região oeste do Paraná estão de acordo com as legislações para rotulagem de produtos alimentícios. Para tal, foi elaborado um check list a partir das legislações vigentes e os rótulos avaliados em relação a esta ferramenta. Verificou-se que dos doze rótulos de leites fermentados probióticos de diferentes marcas, onze (91,66%) apresentaram algum tipo de irregularidade. Logo, são necessários mais estudos e a utilização destes por parte das empresas com o intuito de adequar os rótulos a legislação, fiscalização dos órgãos competentes garantindo ao consumidor segurança na hora da compra do produto. 2022-09-20T16:17:35Z 2022-09-20T16:17:35Z 2021-08-16 bachelorThesis PEREIRA, Rafaela Aparecida Soares. Avaliação da adequação dos rótulos de leites fermentados probióticos à legislação vigente. 2021. Trabalho de Conclusão de Curso (Tecnologia em Alimentos) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Medianeira, 2021. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/29669 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Medianeira Brasil Tecnologia em Alimentos UTFPR |
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Alimentos - Rotulagem - Legislação Consumidores Probióticos Food - Labeling - Law and legislation Consumers Probiotics CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS |
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Alimentos - Rotulagem - Legislação Consumidores Probióticos Food - Labeling - Law and legislation Consumers Probiotics CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS Pereira, Rafaela Aparecida Soares Avaliação da adequação dos rótulos de leites fermentados probióticos a legislação vigente |
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In search of a better quality of life, people are increasingly committed to finding immediate solutions to some of their problems, many of them related to food, which in turn has to be quick and healthy. Thus, many end up resorting to probiotic dairy foods and, in particular, to probiotic fermented milk. In most companies, the only form of contact/communication with the consumer is through the label and this must be prepared based on a series of legislation in order to provide information to the consumer without, however, leading them to misunderstandings or mistakes. Therefore, the objective of this work was to verify if the labels of probiotic fermented milk sold in supermarkets in the western region of Paraná in accordance with the legislation for labeling food products. To this end, a checklist was drawn up based on current legislation and the labels evaluated in relation to this tool. It was found that of the twelve labels of probiotic fermented milks of different brands, eleven (91.66%) had some type of irregularity. Therefore, more studies are needed and the use of these by companies in order to adapt the labels to the legislation, supervision of Organs responsible bodies, ensuring the consumer's safety when purchasing the product. |
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PEREIRA, Rafaela Aparecida Soares. Avaliação da adequação dos rótulos de leites fermentados probióticos à legislação vigente. 2021. Trabalho de Conclusão de Curso (Tecnologia em Alimentos) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Medianeira, 2021. |
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