Temperatura na conservação pós-colheita de cultivares de morangos

The temperature is a very important factor for the conservation of post-harvest fruits, the conservation at the appropriate temperature becomes even more important in fruits as perishable as the strawberry. In view of the above, the objective of this work was to evaluate the use of different storage...

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Autor principal: Mezzalira, Eder Júnior
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Agronomia 2022
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/29785
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spelling riut-1-297852022-09-30T06:07:32Z Temperatura na conservação pós-colheita de cultivares de morangos Temperature in post-harvest conservation of strawberry cultivars Mezzalira, Eder Júnior Nava, Gilmar Antônio Nava, Gilmar Antônio Adami, Paulo Fernando Paula, Adalberto Luiz de Morango Refrigeração Frutas - Conservação Strawberries Refrigeration and refrigerating machinery Fruit - Preservation CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA The temperature is a very important factor for the conservation of post-harvest fruits, the conservation at the appropriate temperature becomes even more important in fruits as perishable as the strawberry. In view of the above, the objective of this work was to evaluate the use of different storage temperatures in the quality and post-harvest conservation of fruits of eight strawberry cultivars. The experiment was conducted at the Horticulture Laboratory of the Federal Technological University of Paraná, Câmpus Dois Vizinhos, during the month of December, 2017. A randomized complete block design (DBC) was used in the 8 x 2 scheme, containing four replications. The one factor with fruits of 8 strawberry cultivars (Camino Real, Benicia, San Andreas, Monterrey, Albion, Aromas, Camarosa and Portola), and factor two two storage temperatures (1 °C and 5 °C). Each plot consisted of 12 fruits; the evaluations were carried out 8 days after harvest. The following physical attributes were evaluated: loss of fresh mass (%), visual appearance of sepals, rot (%), flesh firmness (kg), and background color of the epidermis (L * a * b scale). The following chemical attributes of fruits were determined: pH, titratable acidity (%) and soluble solids (Brix). The storage temperature did not change the loss of mass, sepals color, pulp firmness, pH and the L *a* components of the background color of the epidermis fruits of the strawberry cultivars. The cultivars A temperatura é um fator muito importante para a conservação pós-colheita de frutos. Assim, a conservação em temperatura adequada se torna ainda mais importante em frutos altamente perecíveis como o morango. Diante do exposto, o objetivo do presente trabalho foi avaliar diferentes temperaturas de armazenamento na conservação pós-colheita de frutos de oito cultivares de morangueiro. O experimento foi conduzido no Laboratório de Horticultura da Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Câmpus Dois Vizinhos, durante o mês de dezembro de 2017. Utilizou-se o delineamento de blocos ao acaso (DBC) em esquema 8 x 2 (cultivares X temperaturas), com quatro repetições. As cultivares avaliadas foram Albion, Aromas, Benicia, Camarosa, Camino Real, San Andreas, Portola e Monterrey). As temperaturas de armazenamento foram de 1°C e 5oC. Cada unidade experimental foi constituída de 12 frutos, sendo que as avalições foram realizadas oito dias após a colheita. Foram avaliados os seguintes atributos físicos dos frutos: perda de massa fresca (%), aparência visual das sépalas, podridões (%), firmeza de polpa (kg) e cor de fundo da epiderme (escala L*a*b), e os seguintes atributos químicos dos frutos: pH, acidez titulável (%) e sólidos solúveis (Brix). A temperatura de armazenamento não alterou a perda de massa, cor de sépalas, firmeza de polpa, o pH e os componentes L*a* de cor de fundo de epiderme dos frutos das cultivares de morangueiro. As cultivares Monterey, Albion e San Andreas apresentam menor escurecimento de sépalas e maior manutenção da firmeza de polpa sob refrigeração por 8 dias. As cultivares Portola e Camarosa apresentam frutos mais claros e com maior quantidade de pigmentos vermelhos na epiderme. 2022-09-29T18:16:48Z 2022-09-29T18:16:48Z 2018-11-23 bachelorThesis MEZZALIRA, Eder Junior. Temperatura na conservação pós-colheita de cultivares de morangos. 2018. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Agronomia) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Dois Vizinhos, 2018. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/29785 por embargoedAccess application/pdf Agronomia Dois Vizinhos Brasil Universidade Tecnológica Federal do Paraná UTFPR
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Mezzalira, Eder Júnior
Temperatura na conservação pós-colheita de cultivares de morangos
description The temperature is a very important factor for the conservation of post-harvest fruits, the conservation at the appropriate temperature becomes even more important in fruits as perishable as the strawberry. In view of the above, the objective of this work was to evaluate the use of different storage temperatures in the quality and post-harvest conservation of fruits of eight strawberry cultivars. The experiment was conducted at the Horticulture Laboratory of the Federal Technological University of Paraná, Câmpus Dois Vizinhos, during the month of December, 2017. A randomized complete block design (DBC) was used in the 8 x 2 scheme, containing four replications. The one factor with fruits of 8 strawberry cultivars (Camino Real, Benicia, San Andreas, Monterrey, Albion, Aromas, Camarosa and Portola), and factor two two storage temperatures (1 °C and 5 °C). Each plot consisted of 12 fruits; the evaluations were carried out 8 days after harvest. The following physical attributes were evaluated: loss of fresh mass (%), visual appearance of sepals, rot (%), flesh firmness (kg), and background color of the epidermis (L * a * b scale). The following chemical attributes of fruits were determined: pH, titratable acidity (%) and soluble solids (Brix). The storage temperature did not change the loss of mass, sepals color, pulp firmness, pH and the L *a* components of the background color of the epidermis fruits of the strawberry cultivars. The cultivars
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