Estudo da qualidade dos alimentos comercializados nas feiras da agricultura familiar de Francisco Beltrão

The term Family Farming in Brazil emerged in the 1990s in three phases, with political and academic affirmation, the creation of PRONAF and the Agricultural Census, before which the terms usually used to qualify and identify these social categories were those of small producer, subsistence producer...

ver descrição completa

Autor principal: Oliveira, Carlos Alberto Câmara Leal de
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2023
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/30553
Tags: Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
id riut-1-30553
recordtype dspace
spelling riut-1-305532023-02-14T06:07:18Z Estudo da qualidade dos alimentos comercializados nas feiras da agricultura familiar de Francisco Beltrão Study of food quality sold at family agriculture fairs in Francisco Beltrão Oliveira, Carlos Alberto Câmara Leal de Badaró, Andréa Cátia Leal Badaró, Andréa Cátia Leal Lucchetta, Luciano Carneiro, Vaneza Paula Poplawski Agroindústria Feiras livres Alimentos - Qualidade Alimentos - Manuseio Agricultural industries Fairs Food - Quality Food handling CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS::ENGENHARIA DE ALIMENTOS The term Family Farming in Brazil emerged in the 1990s in three phases, with political and academic affirmation, the creation of PRONAF and the Agricultural Census, before which the terms usually used to qualify and identify these social categories were those of small producer, subsistence producer or low-income producers. Family agriculture arises from the formation of small landowners who work through the use of the labor force of their family members, in which they produce both for their own consumption and for commercialization, and which are generally passed from parents to children, together with the technology of transforming these raw materials. However, the knowledge of how and why to produce with quality and safety is little known, and therefore, good manufacturing practices are essential requirements necessary to guarantee the quality of raw materials and finished products, being applied in all stages of the productive process. In the central square of Francisco Beltrão, the rural producer's fair takes place twice a week, where they sell their fresh products straight from the countryside, and have become a reference in the city for the sale of colonial products. Therefore, the development of the project was to monitor the manufacture of food in order to analyze the quality and good manufacturing practices and offer training activities to contribute to the continuous improvement for the quality of food produced by family farming and sold at fairs of the municipality of Francisco Beltrão - PR and thus obtain practical results of great impact on food security, with greater objectivity in solving sanitary problems that guide the production and commercialization of food by family agriculture and agroindustries in the municipality. O termo Agricultura Familiar no Brasil surgiu na década de 1990 em três fases, com afirmação Política e Acadêmica, a criação do PRONAF e o Censo Agropecuário, ao qual antes os termos usualmente utilizados para qualificar e identificar essas categorias sociais eram os de pequeno produtor, produtor de subsistência ou produtores de baixa renda. A agricultura familiar surge da formação de pequenos proprietários de terra que trabalham mediante o uso da força de trabalho dos membros de suas famílias, em que produzem tanto para seu autoconsumo, quanto para comercialização, e que geralmente são passadas de pais para filhos, juntamente com a tecnologia de transformação dessas matérias-primas. Entretanto, os conhecimentos de como e por que produzir com qualidade e segurança são pouco conhecidos, e dessa forma, as Boas Práticas de Fabricação são requisitos essenciais necessários para garantir a qualidade das matérias-primas e dos produtos acabados, sendo aplicadas em todas as etapas do processo produtivo. Na praça central de Francisco Beltrão ocorre a Feira do Produtor Rural duas vezes por semana, onde se realiza a venda de produtos frescos direto do campo, e se tornou referência na cidade pela venda dos produtos coloniais. Por isso, o desenvolvimento do projeto teve como objetivo realizar um diagnóstico da qualidade dos alimentos e da aplicação das boas práticas de fabricação, além de ofertar materiais e atividades de capacitação para contribuir com a melhoria contínua da qualidade dos alimentos produzidos pela agricultura familiar e comercializados nas feiras do município de Francisco Beltrão – PR e assim, obteve-se resultados práticos de grande impacto na segurança alimentar, com maior objetividade na resolução de problemas sanitários que norteiam a produção e comercialização dos alimentos pela agricultura familiar e agroindústrias do município. 2023-02-13T14:01:00Z 2023-02-13T14:01:00Z 2022-12-03 bachelorThesis OLIVEIRA, Carlos Alberto Câmara Leal de. Estudo da qualidade dos alimentos comercializados nas feiras da agricultura familiar de Francisco Beltrão. 2022. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Engenharia de Alimentos) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Francisco Beltrão, 2022. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/30553 por openAccess http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Francisco Beltrao Brasil Engenharia de Alimentos UTFPR
institution Universidade Tecnológica Federal do Paraná
collection RIUT
language Português
topic Agroindústria
Feiras livres
Alimentos - Qualidade
Alimentos - Manuseio
Agricultural industries
Fairs
Food - Quality
Food handling
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS::ENGENHARIA DE ALIMENTOS
spellingShingle Agroindústria
Feiras livres
Alimentos - Qualidade
Alimentos - Manuseio
Agricultural industries
Fairs
Food - Quality
Food handling
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS::ENGENHARIA DE ALIMENTOS
Oliveira, Carlos Alberto Câmara Leal de
Estudo da qualidade dos alimentos comercializados nas feiras da agricultura familiar de Francisco Beltrão
description The term Family Farming in Brazil emerged in the 1990s in three phases, with political and academic affirmation, the creation of PRONAF and the Agricultural Census, before which the terms usually used to qualify and identify these social categories were those of small producer, subsistence producer or low-income producers. Family agriculture arises from the formation of small landowners who work through the use of the labor force of their family members, in which they produce both for their own consumption and for commercialization, and which are generally passed from parents to children, together with the technology of transforming these raw materials. However, the knowledge of how and why to produce with quality and safety is little known, and therefore, good manufacturing practices are essential requirements necessary to guarantee the quality of raw materials and finished products, being applied in all stages of the productive process. In the central square of Francisco Beltrão, the rural producer's fair takes place twice a week, where they sell their fresh products straight from the countryside, and have become a reference in the city for the sale of colonial products. Therefore, the development of the project was to monitor the manufacture of food in order to analyze the quality and good manufacturing practices and offer training activities to contribute to the continuous improvement for the quality of food produced by family farming and sold at fairs of the municipality of Francisco Beltrão - PR and thus obtain practical results of great impact on food security, with greater objectivity in solving sanitary problems that guide the production and commercialization of food by family agriculture and agroindustries in the municipality.
format Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
author Oliveira, Carlos Alberto Câmara Leal de
author_sort Oliveira, Carlos Alberto Câmara Leal de
title Estudo da qualidade dos alimentos comercializados nas feiras da agricultura familiar de Francisco Beltrão
title_short Estudo da qualidade dos alimentos comercializados nas feiras da agricultura familiar de Francisco Beltrão
title_full Estudo da qualidade dos alimentos comercializados nas feiras da agricultura familiar de Francisco Beltrão
title_fullStr Estudo da qualidade dos alimentos comercializados nas feiras da agricultura familiar de Francisco Beltrão
title_full_unstemmed Estudo da qualidade dos alimentos comercializados nas feiras da agricultura familiar de Francisco Beltrão
title_sort estudo da qualidade dos alimentos comercializados nas feiras da agricultura familiar de francisco beltrão
publisher Universidade Tecnológica Federal do Paraná
publishDate 2023
citation OLIVEIRA, Carlos Alberto Câmara Leal de. Estudo da qualidade dos alimentos comercializados nas feiras da agricultura familiar de Francisco Beltrão. 2022. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Engenharia de Alimentos) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Francisco Beltrão, 2022.
url http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/30553
_version_ 1805452935989035008
score 10,814766