Reavaliação e implementação de normas de controle e qualidade na empresa “J. C. Oliveira & Filhos LTDA"

The cassava (Manihot esculenta Crantz) plays an important role in Brazilians food diet, because of its high energy content. Brazil configures as one of the biggest growers of this cultivation e also it’s biggest consumer, presenting in 1999 a consumption of roots per capita of 94,58lb/hab/year (FAO,...

ver descrição completa

Autor principal: Amaral, Heloisa
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2020
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/6742
Tags: Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
id riut-1-6742
recordtype dspace
spelling riut-1-67422020-11-10T12:29:11Z Reavaliação e implementação de normas de controle e qualidade na empresa “J. C. Oliveira & Filhos LTDA" Revaluation and implementation of control and quality standards in the company "J. C. Oliveira & Filhos LTDA Amaral, Heloisa Vitório, Alberto Cavalcanti Vitório, Alberto Cavalcanti Tanamati, Augusto Oliveira, Rutieli de Sant'Ana Alimentos - Indústria Mandioca - Indústria Controle de qualidade - Normas Food industry and trade Cassava industry Quality control - Standards CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS The cassava (Manihot esculenta Crantz) plays an important role in Brazilians food diet, because of its high energy content. Brazil configures as one of the biggest growers of this cultivation e also it’s biggest consumer, presenting in 1999 a consumption of roots per capita of 94,58lb/hab/year (FAO, 2003). The search for and improvement of the quality of the raw material makes the utilization of management tools and quality technologies increase, both in the field and in processing, in expectation of meeting safety requirements in respect to the consumer and productivity. The present work reassessed and implemented quality control standards in the production of one cassava flour industry, located in the District of São Lourenço, Cianote, Paraná, aiming to maximize the product quality. A mandioca (Manihot esculenta Crantz) desempenha um importante papel na dieta alimentar dos brasileiros, por seu alto teor energético. O Brasil figura como um dos maiores produtores dessa cultura e também como grande consumidor, apresentando em 1999 um consumo de raízes per capita de 42,9 Kg/hab/ano, enquanto o consumo per capita mundial foi de apenas 16,4 Kg/hab/ano (FAO, 2003). A busca e o aperfeiçoamento pela qualidade da matéria-prima, faz aumentar a utilização de ferramentas de gestão e tecnologia da qualidade, tanto no campo, como no processamento, na expectativa de atender a requisitos de segurança em respeito ao consumidor e produtividade. O presente trabalho reavaliou e implementou normas de controle de qualidade na produção de uma indústria de farinhas de mandioca, localizada no Distrito de São Lourenço, Cianorte, Paraná, visando maximizar a qualidade dos produtos. 2020-11-10T12:29:11Z 2020-11-10T12:29:11Z 2019-06-26 bachelorThesis AMARAL, Heloisa. Reavaliação e implementação de normas de controle e qualidade na empresa “J. C. Oliveira & Filhos LTDA". 2019. Trabalho de Conclusão de Curso (Engenharia de Alimentos) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Campo Mourão, 2019. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/6742 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Campo Mourao Brasil Departamento Acadêmico de Alimentos Engenharia de Alimentos UTFPR
institution Universidade Tecnológica Federal do Paraná
collection RIUT
language Português
topic Alimentos - Indústria
Mandioca - Indústria
Controle de qualidade - Normas
Food industry and trade
Cassava industry
Quality control - Standards
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS
spellingShingle Alimentos - Indústria
Mandioca - Indústria
Controle de qualidade - Normas
Food industry and trade
Cassava industry
Quality control - Standards
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS
Amaral, Heloisa
Reavaliação e implementação de normas de controle e qualidade na empresa “J. C. Oliveira & Filhos LTDA"
description The cassava (Manihot esculenta Crantz) plays an important role in Brazilians food diet, because of its high energy content. Brazil configures as one of the biggest growers of this cultivation e also it’s biggest consumer, presenting in 1999 a consumption of roots per capita of 94,58lb/hab/year (FAO, 2003). The search for and improvement of the quality of the raw material makes the utilization of management tools and quality technologies increase, both in the field and in processing, in expectation of meeting safety requirements in respect to the consumer and productivity. The present work reassessed and implemented quality control standards in the production of one cassava flour industry, located in the District of São Lourenço, Cianote, Paraná, aiming to maximize the product quality.
format Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
author Amaral, Heloisa
author_sort Amaral, Heloisa
title Reavaliação e implementação de normas de controle e qualidade na empresa “J. C. Oliveira & Filhos LTDA"
title_short Reavaliação e implementação de normas de controle e qualidade na empresa “J. C. Oliveira & Filhos LTDA"
title_full Reavaliação e implementação de normas de controle e qualidade na empresa “J. C. Oliveira & Filhos LTDA"
title_fullStr Reavaliação e implementação de normas de controle e qualidade na empresa “J. C. Oliveira & Filhos LTDA"
title_full_unstemmed Reavaliação e implementação de normas de controle e qualidade na empresa “J. C. Oliveira & Filhos LTDA"
title_sort reavaliação e implementação de normas de controle e qualidade na empresa “j. c. oliveira & filhos ltda"
publisher Universidade Tecnológica Federal do Paraná
publishDate 2020
citation AMARAL, Heloisa. Reavaliação e implementação de normas de controle e qualidade na empresa “J. C. Oliveira & Filhos LTDA". 2019. Trabalho de Conclusão de Curso (Engenharia de Alimentos) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Campo Mourão, 2019.
url http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/6742
_version_ 1805302413257605120
score 10,814766