Causas de condenação de carcaças de aves no estado do Paraná

The production of Brazilian broilers is currently known as one of the most productive and developed poultry in the world and the State of Paraná controls poultry in Brazil, accounting for approximately 35% of all chicken meat produced and exported by the country. Due to this information, this study...

ver descrição completa

Autor principal: Cruz, Raphaela Christina Nascimento
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2021
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/26011
Tags: Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
id riut-1-26011
recordtype dspace
spelling riut-1-260112021-09-15T06:05:51Z Causas de condenação de carcaças de aves no estado do Paraná Causes of condemnation of poultry carcasses in the state of Paraná Cruz, Raphaela Christina Nascimento Giroto, José Mauro Ribeiro, Maria Carolina de Oliveira Rodrigues, Sabrina Ávila Giroto, José Mauro Frango de corte Alimentos - Manuseio - Medidas de segurança Alimentos - Contaminação Produtividade agrícola Broilers (Chickens) Food handling - Safety measures Food contamination Agricultural productivity CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS The production of Brazilian broilers is currently known as one of the most productive and developed poultry in the world and the State of Paraná controls poultry in Brazil, accounting for approximately 35% of all chicken meat produced and exported by the country. Due to this information, this study aimed to identify the causes for the disposal of chickens. The research was based on the analysis of government data, reports and publications from public or private agencies, statistics. It was possible to verify that the biggest cause of discard of chicken meat by the establishment, in the two periods verified is the contamination of the carcass, followed by contusion and acne. It is believed that the contamination issue is related to the bacterium Salmonella sp. and the evisceration and cooling stages are critical points that must be controlled efficiently. It was concluded that the investigated processing unit has a large amount of discards, requiring actions within the production chain where it is located, to avoid increasing this discard, thus causing less financial loss for the company, providing a quality product to its consumers. A produção de frangos de corte brasileira é atualmente conhecida como uma das mais produtivas e desenvolvidas aviculturas do mundo inteiro e o Estado do Paraná comanda a avicultura no Brasil, respondendo por aproximadamente 35% de toda a carne de frango produzida e exportada pelo país. Devido a essas informações, este estudo teve como objetivo a identificação das causas para descarte de frangos. A pesquisa teve como base a analise dados governamentais, relatórios e publicações de órgãos públicos ou privados, estatísticas. Conseguiu-se verificar que a maior causa de descarte de carne de frango pelo estabelecimento, nos dois períodos verificados é a contaminação da carcaça, seguido de contusão e dermatose. Acredita-se que a questão de contaminação está relacionado com a bactéria Salmonella sp. e as etapas de evisceração e resfriamento, são pontos críticos que devem ser controlados de maneira eficiente. Pôde-se concluir que a unidade de processamento investigada apresenta um grande montante de descartes, sendo necessárias ações dentro da cadeia produtiva onde ela se encontra, para evitar o aumento desse descarte, fazendo assim, com que haja menos prejuízo financeiro para a empresa, proporcionando um produto de qualidade aos seus consumidores. 2021-09-14T19:43:09Z 2021-09-14T19:43:09Z 2020-12-08 bachelorThesis CRUZ, Raphaela Christina Nascimento. Causas de condenação de carcaças de aves no estado do Paraná. 2020. Trabalho de Conclusão de Curso (Tecnologia em Alimentos) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Ponta Grossa, 2020. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/26011 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Ponta Grossa Brasil Departamento Acadêmico de Engenharia de Bioprocessos e Biotecnologia Tecnologia em Alimentos UTFPR
institution Universidade Tecnológica Federal do Paraná
collection RIUT
language Português
topic Frango de corte
Alimentos - Manuseio - Medidas de segurança
Alimentos - Contaminação
Produtividade agrícola
Broilers (Chickens)
Food handling - Safety measures
Food contamination
Agricultural productivity
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS
spellingShingle Frango de corte
Alimentos - Manuseio - Medidas de segurança
Alimentos - Contaminação
Produtividade agrícola
Broilers (Chickens)
Food handling - Safety measures
Food contamination
Agricultural productivity
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS
Cruz, Raphaela Christina Nascimento
Causas de condenação de carcaças de aves no estado do Paraná
description The production of Brazilian broilers is currently known as one of the most productive and developed poultry in the world and the State of Paraná controls poultry in Brazil, accounting for approximately 35% of all chicken meat produced and exported by the country. Due to this information, this study aimed to identify the causes for the disposal of chickens. The research was based on the analysis of government data, reports and publications from public or private agencies, statistics. It was possible to verify that the biggest cause of discard of chicken meat by the establishment, in the two periods verified is the contamination of the carcass, followed by contusion and acne. It is believed that the contamination issue is related to the bacterium Salmonella sp. and the evisceration and cooling stages are critical points that must be controlled efficiently. It was concluded that the investigated processing unit has a large amount of discards, requiring actions within the production chain where it is located, to avoid increasing this discard, thus causing less financial loss for the company, providing a quality product to its consumers.
format Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
author Cruz, Raphaela Christina Nascimento
author_sort Cruz, Raphaela Christina Nascimento
title Causas de condenação de carcaças de aves no estado do Paraná
title_short Causas de condenação de carcaças de aves no estado do Paraná
title_full Causas de condenação de carcaças de aves no estado do Paraná
title_fullStr Causas de condenação de carcaças de aves no estado do Paraná
title_full_unstemmed Causas de condenação de carcaças de aves no estado do Paraná
title_sort causas de condenação de carcaças de aves no estado do paraná
publisher Universidade Tecnológica Federal do Paraná
publishDate 2021
citation CRUZ, Raphaela Christina Nascimento. Causas de condenação de carcaças de aves no estado do Paraná. 2020. Trabalho de Conclusão de Curso (Tecnologia em Alimentos) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Ponta Grossa, 2020.
url http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/26011
_version_ 1805296569520488448
score 10,814766