Determinação de compostos antioxidantes em mel de abelha sem ferrão

Stingless bee honey is a product that plays an important role in human health and has peculiar characteristics such as its mild taste, aroma, and excellent nutraceutical potential. The honey's characteristics can be altered by different factors such as the availability of floral resources and c...

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Autor principal: Biffi, Giovanna Yasmin Mokarzel
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2021
Assuntos:
Mel
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/26593
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spelling riut-1-265932021-12-03T06:06:10Z Determinação de compostos antioxidantes em mel de abelha sem ferrão Determination of antioxidant compounds in stingless bee honey Biffi, Giovanna Yasmin Mokarzel Rigobello, Eliane Sloboda Rigobello, Eliane Sloboda Perdoncini, Márcia Regina Ferreira Geraldo Baptista, Aline Takaoka Alves Compostos bioativos Abelhas sem ferrão Mel Bioactive compounds Stingless bees Honey CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS::CIENCIA DE ALIMENTOS Stingless bee honey is a product that plays an important role in human health and has peculiar characteristics such as its mild taste, aroma, and excellent nutraceutical potential. The honey's characteristics can be altered by different factors such as the availability of floral resources and climate oscillations. The aim of this work was to analyze the total phenolic bioactive compounds, total flavonoids and the antioxidant activity by the DPPH method in different honey samples produced by stingless bees Scaptotrigona bipunctata. The honey extracts (0.8 g honey mL-1 H2O) were analyzed for total phenolic content with gallic acid standard, total flavonoids with catechin standard, and antioxidant activity by DPPH method with trolox standard, in UV/Vis spectrophotometer. The total phenolic concentrations ranged from 43.00 to 100.03 mg EAG 100 g-1, total flavonoid concentrations from 2.45 to 14.28 mg EC 100 g-1 and antioxidant activity from 16.17 to 79.86 μmol ET 100 g-1. In these samples the concentrations of phenolic compounds, flavonoids and antioxidant activity were compared by applying principal component analysis (PCA). Based on this analysis, it was possible to distinguish the samples with 3 principal components, each with its weight in the total variance of the data. The samples collected in the summer were the ones that presented the highest values both for total phenolics and total flavonoids, also verified by PCA analysis, which can be explained by being a season with excellent floral resources. As for antioxidant activity throughout all collections the values remained similar. O mel de abelha sem ferrão é um produto que desempenha um importante papel na saúde humana e possui características peculiares como seu sabor suave, aroma e excelente potencial nutracêutico. As características do mel podem ser alteradas por diferentes fatores como pela disponibilidade de recursos florais e oscilações climáticas. O objetivo desse trabalho foi analisar os compostos bioativos fenólicos totais, flavonoides totais e a atividade antioxidante pelo método DPPH em diferentes amostras de mel produzidos por abelhas sem ferrão Scaptotrigona bipunctata. Os extratos de mel (0,8 g mel mL-1 H2O) foram analisadas quanto ao teor de fenólicos totais com padrão de ácido gálico, flavonoides totais com o padrão de catequina, e a atividade antioxidante pelo método de DPPH com o padrão de trolox, em espectrofotômetro UV/Vis. As concentrações de fenólicos totais variaram de 43,00 a 100,03 mg EAG 100 g-1, as concentrações de flavonoides totais de 2,45 a 14,28 mg EC 100 g-1 e a atividade antioxidante de 16,17 a 79,86 μmol ET 100 g-1. Nessas amostras foram comparadas as concentrações de compostos fenólicos, flavonoides e atividade antioxidante aplicando a análise de componentes principais (PCA). Com base nessa análise, foi possível distinguir as amostras com 3 componentes principais, cada um com o seu peso na variância total dos dados. As amostras coletadas no verão foram as que apresentaram os maiores valores tanto para fenólicos totais quanto para flavonoides totais, verificado também pela análise de PCA, o que pode ser explicado por ser uma época com excelentes recursos florais. Já para a atividade antioxidante ao longo de todas as coletas os valores se mantiveram de forma semelhante. 2021-12-03T02:09:32Z 2021-12-03T02:09:32Z 2021-08-10 bachelorThesis BIFFI, Giovanna Yasmin Mokarzel. Determinação de compostos antioxidantes em mel de abelha sem ferrão. 2021. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Engenharia de Alimentos) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Campo Mourão, 2021. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/26593 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Campo Mourao Brasil Departamento Acadêmico de Alimentos e Engenharia Química Engenharia de Alimentos UTFPR
institution Universidade Tecnológica Federal do Paraná
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Biffi, Giovanna Yasmin Mokarzel
Determinação de compostos antioxidantes em mel de abelha sem ferrão
description Stingless bee honey is a product that plays an important role in human health and has peculiar characteristics such as its mild taste, aroma, and excellent nutraceutical potential. The honey's characteristics can be altered by different factors such as the availability of floral resources and climate oscillations. The aim of this work was to analyze the total phenolic bioactive compounds, total flavonoids and the antioxidant activity by the DPPH method in different honey samples produced by stingless bees Scaptotrigona bipunctata. The honey extracts (0.8 g honey mL-1 H2O) were analyzed for total phenolic content with gallic acid standard, total flavonoids with catechin standard, and antioxidant activity by DPPH method with trolox standard, in UV/Vis spectrophotometer. The total phenolic concentrations ranged from 43.00 to 100.03 mg EAG 100 g-1, total flavonoid concentrations from 2.45 to 14.28 mg EC 100 g-1 and antioxidant activity from 16.17 to 79.86 μmol ET 100 g-1. In these samples the concentrations of phenolic compounds, flavonoids and antioxidant activity were compared by applying principal component analysis (PCA). Based on this analysis, it was possible to distinguish the samples with 3 principal components, each with its weight in the total variance of the data. The samples collected in the summer were the ones that presented the highest values both for total phenolics and total flavonoids, also verified by PCA analysis, which can be explained by being a season with excellent floral resources. As for antioxidant activity throughout all collections the values remained similar.
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