Projeto: microcervejaria Offenheit um brinde à pureza!
Beer is part of the culture of most ancient civilizations, being one of the oldest and most appreciated drinks in the world with a history of 6000 to 8000 years. In Brazil, however, beer’s history is more recent, introduced in the country in 1637 with the arrival of the Dutchman Maurício de Nassau a...
Principais autores: | Sammi Junior, Airton Ossamu, Barbosa, Evaldo Cavalcante Cordeiro, Takano, Nicole Natsue |
---|---|
Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2020
|
Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/5473 |
Tags: |
Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
|
id |
riut-1-5473 |
---|---|
recordtype |
dspace |
spelling |
riut-1-54732020-11-06T13:28:09Z Projeto: microcervejaria Offenheit um brinde à pureza! Sammi Junior, Airton Ossamu Barbosa, Evaldo Cavalcante Cordeiro Takano, Nicole Natsue Seixas, Fernanda Lini Sipoli, Caroline Casagrande Seixas, Fernanda Lini Alves, Fernando da Silva Sgorlon, Juliana Guerra Cervejarias Cerveja - Indústria Cerveja Breweries Beer industry Beer CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA QUIMICA Beer is part of the culture of most ancient civilizations, being one of the oldest and most appreciated drinks in the world with a history of 6000 to 8000 years. In Brazil, however, beer’s history is more recent, introduced in the country in 1637 with the arrival of the Dutchman Maurício de Nassau and the brewer Dirck Dicx, who opened the first brewery in Brazil, "La Fontaine" located in Pernambuco. Since then, the brewing sector has expanded and, in 2016, Brazil reached the third position beer prodution in the world, accounting for a total of 679 legally installed breweries in Brazil in 2017, accounting for 1.6% of gross domestic product of 2018, and despite the overwhelming majority of the brewing sector being dominated by large breweries, microbreweries have been increasing space in the national market, especially in the South of the country. From this point of view, Offenheit, the company proposed in this work, was developed with the purpose of serving a specific and growing market niche in Brazil, the microbrewery market. The implantation will be in the city of Ponta Grossa, central region of Paraná. The city is located near regions with good basic sanitation, in the production of barley and that are part of a relevant industrial scenario in the interior of the state. In this way, the city is characterized as a strategic point for the installation of the Offenheit brewery, which will have an average production capacity of 100,800 L / month. In terms of financial analysis, using accounting tools, the project presented itself economically viable, besides offering the consumer products with lower cost prices in relation to the market of current special beers. A cerveja faz parte da cultura da maioria das civilizações antigas, sendo uma das mais antigas e apreciadas bebidas do mundo com história de 6000 a 8000 anos. No Brasil, entretanto, a história da cerveja é mais recente, sendo introduzida no país em 1637 com a chegada do holandês Maurício de Nassau com o cervejeiro Dirck Dicx. Desde então, o setor cervejeiro se expandiu e, em 2016, o Brasil já ocupava o terceiro lugar na produção mundial de cerveja, sendo contabilizadas em 2017 um total de 679 cervejarias instaladas legalmente no país, responsável por 1,6% do produto interno bruto (PIB) brasileiro de 2018, e apesar da maioria esmagadora do setor cervejeiro ser dominado pelas cervejarias de grande porte, as microcervejarias vêm ganhando espaço cada vez maior no mercado nacional, em especial no Sul do país. Desse ponto de vista, a Offenheit, empresa proposta neste trabalho, foi desenvolvida com o intuito de atender um nicho de mercado específico e crescente no Brasil, o mercado das cervejas artesanais. A sua implantação será na cidade de Ponta Grossa, região central do Paraná. A cidade está localizada próxima de regiões que se destacam no saneamento básico, na produção de cevada e que fazem parte de um cenário industrial relevante no interior do estado. Deste modo, a cidade é caracterizada como um ponto estratégico para a instalação da Microcervejaria Offenheit, a qual terá uma capacidade de produção média de 100800 L/mês. Quanto a análise financeira, a partir de ferramentas contábeis, o projeto se apresentou economicamente viável, além de oferecer ao consumidor produtos com menores preços de custo em relação ao mercado de cervejas especiais atual. 2020-11-06T13:28:09Z 2020-11-06T13:28:09Z 2019-06-17 bachelorThesis SAMMI JUNIOR, Airton Ossamu; BARBOSA, Evaldo Cavalcante Cordeiro; TAKANO, Nicole Natsue. Projeto: microcervejaria Offenheit um brinde à pureza!. 2019. 266 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) — Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Apucarana, 2019. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/5473 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Apucarana Brasil Engenharia Química UTFPR |
institution |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
collection |
RIUT |
language |
Português |
topic |
Cervejarias Cerveja - Indústria Cerveja Breweries Beer industry Beer CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA QUIMICA |
spellingShingle |
Cervejarias Cerveja - Indústria Cerveja Breweries Beer industry Beer CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA QUIMICA Sammi Junior, Airton Ossamu Barbosa, Evaldo Cavalcante Cordeiro Takano, Nicole Natsue Projeto: microcervejaria Offenheit um brinde à pureza! |
description |
Beer is part of the culture of most ancient civilizations, being one of the oldest and most appreciated drinks in the world with a history of 6000 to 8000 years. In Brazil, however, beer’s history is more recent, introduced in the country in 1637 with the arrival of the Dutchman Maurício de Nassau and the brewer Dirck Dicx, who opened the first brewery in Brazil, "La Fontaine" located in Pernambuco. Since then, the brewing sector has expanded and, in 2016, Brazil reached the third position beer prodution in the world, accounting for a total of 679 legally installed breweries in Brazil in 2017, accounting for 1.6% of gross domestic product of 2018, and despite the overwhelming majority of the brewing sector being dominated by large breweries, microbreweries have been increasing space in the national market, especially in the South of the country. From this point of view, Offenheit, the company proposed in this work, was developed with the purpose of serving a specific and growing market niche in Brazil, the microbrewery market. The implantation will be in the city of Ponta Grossa, central region of Paraná. The city is located near regions with good basic sanitation, in the production of barley and that are part of a relevant industrial scenario in the interior of the state. In this way, the city is characterized as a strategic point for the installation of the Offenheit brewery, which will have an average production capacity of 100,800 L / month. In terms of financial analysis, using accounting tools, the project presented itself economically viable, besides offering the consumer products with lower cost prices in relation to the market of current special beers. |
format |
Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
author |
Sammi Junior, Airton Ossamu Barbosa, Evaldo Cavalcante Cordeiro Takano, Nicole Natsue |
author_sort |
Sammi Junior, Airton Ossamu |
title |
Projeto: microcervejaria Offenheit um brinde à pureza! |
title_short |
Projeto: microcervejaria Offenheit um brinde à pureza! |
title_full |
Projeto: microcervejaria Offenheit um brinde à pureza! |
title_fullStr |
Projeto: microcervejaria Offenheit um brinde à pureza! |
title_full_unstemmed |
Projeto: microcervejaria Offenheit um brinde à pureza! |
title_sort |
projeto: microcervejaria offenheit um brinde à pureza! |
publisher |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná |
publishDate |
2020 |
citation |
SAMMI JUNIOR, Airton Ossamu; BARBOSA, Evaldo Cavalcante Cordeiro; TAKANO, Nicole Natsue. Projeto: microcervejaria Offenheit um brinde à pureza!. 2019. 266 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) — Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Apucarana, 2019. |
url |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/5473 |
_version_ |
1805307796649934848 |
score |
10,814766 |