Correlação da viscosidade da fase orgânica com o tamanho de nanopartículas de poli (L-ácido lático) produzidas por miniemulsificação/evaporação do solvente
The poly (L- lactic acid) is a biodegradable polyester with hydrophobic characteristics and unstable in humid conditions. It is produced from renewable resources and have received great attention in the research of alternative biodegradable polymers because it was approved by the Food and Drug Admin...
Autor principal: | Lazarin, Camila |
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Formato: | Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) |
Idioma: | Português |
Publicado em: |
Universidade Tecnológica Federal do Paraná
2020
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Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/6763 |
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riut-1-67632020-11-10T12:30:41Z Correlação da viscosidade da fase orgânica com o tamanho de nanopartículas de poli (L-ácido lático) produzidas por miniemulsificação/evaporação do solvente Lazarin, Camila Leimann, Fernanda Vitória Ácido láctico Viscosidade Polímeros Lactic acid Viscosity Polymers Engenharia de Alimentos The poly (L- lactic acid) is a biodegradable polyester with hydrophobic characteristics and unstable in humid conditions. It is produced from renewable resources and have received great attention in the research of alternative biodegradable polymers because it was approved by the Food and Drug Administration (FDA) for use as drug delivery systems. The final average size and size distribution of the nanoparticles are of great importance in applications such as encapsulation of compounds, both for protection purposes as modified release. The dependence of nanoparticle size with experimental parameters has been the subject of studies, however, although known to influence the viscosity of the organic phase in the final diameter of the nanoparticles, there is no in-depth studies of this issue. The viscosity of the organic phases forming the nanoparticles was evaluated in this work through experimental design and results were compared to the literature showing that it is possible to correlate the significant effects for all three answers (viscosity, average diameter (Dz) and dispersion index of poly (IPD)). The main factors affecting the viscosity and Dz are also affect concentration of PLLA and lecithin. For viscosity and PDI factor more representatives in common was the concentration of dichloromethane. O poli (L-ácido lático) é um poliéster biodegradável, com características hidrofóbicas e instável em condições úmidas. É produzido a partir de recursos renováveis e têm recebido uma grande atenção nas pesquisas de polímeros biodegradáveis alternativos, pois foi aprovado pelo Food and Drug Administration (FDA) para a utilização como sistemas de liberação de fármacos. O tamanho médio final e a distribuição de tamanhos das nanopartículas são de grande importância em aplicações como a encapsulação de compostos, tanto para fins de proteção como de liberação modificada. A dependência do tamanho das nanopartículas com parâmetros experimentais vem sendo alvo de estudos, porém, apesar de conhecida a influência da viscosidade da fase orgânica no diâmetro final das nanopartículas, não existe estudos aprofundados desta questão. A viscosidade das fases orgânicas formadoras das nanopartículas foi avaliada no presente trabalho através de planejamento experimental e foi comparado a resultados da literatura mostrando que é possível correlacionar os efeitos significativos para as três respostas (viscosidade, diâmetro médio (Dz) e índice de poli dispersão (IPD)). Os principais fatores que afetam a viscosidade e que também afetam Dz são concentração de PLLA e de lecitina. Para viscosidade e PDI o fator mais representativo em comum foi a concentração de diclorometano. 2020-11-10T12:30:41Z 2020-11-10T12:30:41Z 2013-09-26 bachelorThesis LAZARIN, Camila. Correlação da viscosidade da fase orgânica com o tamanho de nanopartículas de poli (L-ácido lático) produzidas por miniemulsificação/evaporação do solvente. 2013. 35 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Campo Mourão, 2013. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/6763 por application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Campo Mourao |
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Ácido láctico Viscosidade Polímeros Lactic acid Viscosity Polymers Engenharia de Alimentos Lazarin, Camila Correlação da viscosidade da fase orgânica com o tamanho de nanopartículas de poli (L-ácido lático) produzidas por miniemulsificação/evaporação do solvente |
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The poly (L- lactic acid) is a biodegradable polyester with hydrophobic characteristics and unstable in humid conditions. It is produced from renewable resources and have received great attention in the research of alternative biodegradable polymers because it was approved by the Food and Drug Administration (FDA) for use as drug delivery systems. The final average size and size distribution of the nanoparticles are of great importance in applications such as encapsulation of compounds, both for protection purposes as modified release. The dependence of nanoparticle size with experimental parameters has been the subject of studies, however, although known to influence the viscosity of the organic phase in the final diameter of the nanoparticles, there is no in-depth studies of this issue. The viscosity of the organic phases forming
the nanoparticles was evaluated in this work through experimental design and results were compared to the literature showing that it is possible to correlate the significant effects for all three answers (viscosity, average diameter (Dz) and dispersion index of poly (IPD)). The main factors affecting the viscosity and Dz are also affect concentration of PLLA and lecithin. For viscosity and PDI factor more representatives in common was the concentration of dichloromethane. |
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LAZARIN, Camila. Correlação da viscosidade da fase orgânica com o tamanho de nanopartículas de poli (L-ácido lático) produzidas por miniemulsificação/evaporação do solvente. 2013. 35 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Campo Mourão, 2013. |
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