Otimização da metodologia para quantificação de óleo essencial de Humulus lupulus de diferentes cultivares brasileiras

Hops are often considered the main essence of beer, but few know it, nor know its potential. The complex process of brewing beer is something extremely impacting in its quality, however, the hops can be considered a main raw material, directly responsible for the flavor and the other organoleptic as...

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Autor principal: Lopes, Andrey
Formato: Dissertação
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2022
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/27897
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spelling riut-1-278972022-04-07T06:08:32Z Otimização da metodologia para quantificação de óleo essencial de Humulus lupulus de diferentes cultivares brasileiras Optimization of the essential oil quantification methodology for Humulus lupulus from different brazilian varieties Lopes, Andrey Lobo, Viviane da Silva https://orcid.org/0000-0001-7099-9727 http://lattes.cnpq.br/3219620885362801 Lobo, Viviane da Silva https://orcid.org/0000-0001-7099-9727 http://lattes.cnpq.br/3219620885362801 Scalcon, Araceli http://lattes.cnpq.br/8667122727150693 Eising, Renato https://orcid.org/0000-0003-2288-4997 http://lattes.cnpq.br/6674593941272595 Extração (Química) Plantas - Composição Óleos vegetais Extraction (Chemistry) Plants - Composition Vegetable oils CNPQ::CIENCIAS EXATAS E DA TERRA::QUIMICA Engenharia/Tecnologia/Gestão Hops are often considered the main essence of beer, but few know it, nor know its potential. The complex process of brewing beer is something extremely impacting in its quality, however, the hops can be considered a main raw material, directly responsible for the flavor and the other organoleptic aspects of this fermented drink. The increase in both the agricultural production of hops and the production of craft beer, which originates from hops with greater qualities, leads to a tendency to elaborate and improve the techniques involved in processing. In a glimpse of this trend, the present work proposed to seek an optimization of the application for extraction and quantification of essential oil in the hops, chasing the goal of optimization the methodology used for extraction e quantification of hops’ essential oil to reduce costs with the analysis of this material. The amount of this essential oils is directly linked to defining its quality, as well as the way it is processed in beer. For this, 2 different equipments were used for the hidrodestilation of hops, the Clevenger and the Pharmacopeic. Using different masses of plants, different extraction times with different hop cultivars, it was possible to obtain essential oils of Brazilian hops, produced in the state of São Paulo, which denoted an average variation of refractive indices from 1.4690 to 1.4823 and 74.17 to 76.67 of nD, respectively. For the relative density, values ranging from 0.789 to 0.836 were captured. Analyzing the CG/MS of the cultivars it was possible no notice the chemical composition of the extracted essential oil in different times. Was possible to visualize in this composition, high contents of Myrcene and Farnesene. After the experiments it was possible to identify that as different varieties and larger amounts of vegetal mass are the main impact factors in the methodologies of extractions, both for the Clevenger equipment and the Pharmacopeic. Conselho Nacional do Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq) Fundação Araucária de Apoio ao Desenvolvimento Científico e Tecnológico do Paraná O lúpulo é, muitas vezes, considerado a principal essência da cerveja, mas poucos o conhecem, tão pouco sabem seu potencial. O processo complexo de fabricação da cerveja já é algo extremamente impactante em sua qualidade, entretanto o lúpulo pode ser considerado a sua principal matéria prima, responsável direto pelo sabor e os demais aspectos organolépticos desta bebida fermentada. O aumento tanto da produção agrícola do lúpulo quanto da produção de cervejas artesanais, que necessitam de lúpulos com maiores qualidades, acarretam em uma necessária tendência de elaborações e melhorias de técnicas envolvidas com o processamento. Vislumbrando esta tendência, o presente trabalho se propôs a buscar a otimização da metodologia utilizada para extração e quantificação de óleo essencial no lúpulo para diminuir os custos com as análises desse material. A quantidade deste está diretamente ligada a definir a sua qualidade, assim como a sua forma de processamento na cerveja. Para isto utilizou-se 2 equipamentos diferentes para hidrodestilação do lúpulo: o Clevenger e o Farmacopeico. Utilizando diferentes massas de plantas e diferentes tempos de extração com diferentes cultivares de lúpulo foi possível obter os óleos essenciais do lúpulo brasileiro, produzidos no estado de São Paulo, aos quais denotaram uma variação média dos índices de refração de 1,4690 a 1,4823 e 74,17 a 76,67 de nD, respectivamente. Para a densidade relativa, foram obtidos valores variando de 0,789 a 0,836. Através da análise de CG/MS da cultivar Cascade foi possível visualizar a composição química de seu óleo essencial extraído em diferentes tempos. Em sua composição foi possível visualizar altos teores de mirceno e farneseno. Após os experimentos foi possível identificar que as diferentes cultivares e maiores quantidades de massa vegetal são os principais fatores de impacto nas metodologias de extrações, tanto para o equipamento Clevenger quanto para o Farmacopeico. 2022-04-06T19:56:04Z 2024-04-04 2022-04-06T19:56:04Z 2021-12-20 masterThesis LOPES, Andrey. Otimização da metodologia para quantificação de óleo essencial de Humulus lupulus de diferentes cultivares brasileiras. 2021. Dissertação (Mestrado em Processos Químicos e Biotecnológicos) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Toledo, 2021. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/27897 por embargoedAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Toledo Brasil Programa de Pós-Graduação em Processos Químicos e Biotecnológicos UTFPR
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Lopes, Andrey
Otimização da metodologia para quantificação de óleo essencial de Humulus lupulus de diferentes cultivares brasileiras
description Hops are often considered the main essence of beer, but few know it, nor know its potential. The complex process of brewing beer is something extremely impacting in its quality, however, the hops can be considered a main raw material, directly responsible for the flavor and the other organoleptic aspects of this fermented drink. The increase in both the agricultural production of hops and the production of craft beer, which originates from hops with greater qualities, leads to a tendency to elaborate and improve the techniques involved in processing. In a glimpse of this trend, the present work proposed to seek an optimization of the application for extraction and quantification of essential oil in the hops, chasing the goal of optimization the methodology used for extraction e quantification of hops’ essential oil to reduce costs with the analysis of this material. The amount of this essential oils is directly linked to defining its quality, as well as the way it is processed in beer. For this, 2 different equipments were used for the hidrodestilation of hops, the Clevenger and the Pharmacopeic. Using different masses of plants, different extraction times with different hop cultivars, it was possible to obtain essential oils of Brazilian hops, produced in the state of São Paulo, which denoted an average variation of refractive indices from 1.4690 to 1.4823 and 74.17 to 76.67 of nD, respectively. For the relative density, values ranging from 0.789 to 0.836 were captured. Analyzing the CG/MS of the cultivars it was possible no notice the chemical composition of the extracted essential oil in different times. Was possible to visualize in this composition, high contents of Myrcene and Farnesene. After the experiments it was possible to identify that as different varieties and larger amounts of vegetal mass are the main impact factors in the methodologies of extractions, both for the Clevenger equipment and the Pharmacopeic.
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