Avaliação da utilização da cúrcuma na conservação de pães

Turmeric (Turmeric Long L.) is a popular spice, has a strong flavor and a distinctive yellowish color. The interest for turmeric has been increasing, since it is possible to be used in the substitution of synthetic preservatives because it presents compounds like curcumin, which have high antifungal...

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Autor principal: Ferreira, Larissa de Oliveira
Formato: Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)
Idioma: Português
Publicado em: Universidade Tecnológica Federal do Paraná 2020
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/6497
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spelling riut-1-64972020-11-09T20:58:00Z Avaliação da utilização da cúrcuma na conservação de pães Evaluation of the turmeric in the preservation of breads Ferreira, Larissa de Oliveira Perdoncini, Márcia Regina Ferreira Geraldo Perdoncini, Márcia Regina Ferreira Geraldo Droval, Adriana Aparecida Rigobello, Eliane Sloboda Cúrcuma Fungos Alimentos - Conservação Pão Alimentos - Aditivos Fungi Food - Preservation Bread Food additives CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS Turmeric (Turmeric Long L.) is a popular spice, has a strong flavor and a distinctive yellowish color. The interest for turmeric has been increasing, since it is possible to be used in the substitution of synthetic preservatives because it presents compounds like curcumin, which have high antifungal and antimicrobial activities. The objective of this work was to evaluate the effect of the Curcuma longa L. rhizome powder at different concentrations on the inhibition of fungal growth in breads. It was analyzed mold counts in form loaves, treated with alcoholic suspension of turmeric (3%, 5% and 10%), antimof (control) and cereal alcohol (white). The analyzes were performed in duplicate and all tested concentrations of Curcuma longa L. extract in breads showed fungal inhibition. A cúrcuma (Curcuma longa L.) trata-se de uma especiaria popular, possui sabor forte e coloração amarelada marcante. O interesse pela cúrcuma vem sendo cada vez maior, pois há possibilidade de ser utilizada na substituição de conservantes sintéticos por apresentar compostos como a curcumina, que possuem elevadas atividades antifúngicas e antimicrobianas. O objetivo desse trabalho foi avaliar o efeito do pó do rizoma de Curcuma longa L. em diferentes concentrações sobre a inibição do crescimento fúngico em pães. Foi analisado contagem de bolores em pães de forma, tratados com suspensão alcoólica de cúrcuma 3, 5 e 10% antimofo (controle) e álcool de cereais (branco) .As análises foram realizadas em duplicatas e todas as concentrações testadas do extrato de Cúrcuma longa L. em pães apresentaram inibição fúngica. 2020-11-09T20:58:00Z 2020-11-09T20:58:00Z 2018-11-23 bachelorThesis FERREIRA, Larissa de Oliveira. Avaliação da utilização da cúrcuma na conservação de pães. 2018. 28 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Tecnologia em Alimentos) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Campo Mourão, 2018. http://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/6497 por openAccess application/pdf Universidade Tecnológica Federal do Paraná Campo Mourao Brasil Departamento Acadêmico de Alimentos Tecnologia em Alimentos UTFPR
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Ferreira, Larissa de Oliveira
Avaliação da utilização da cúrcuma na conservação de pães
description Turmeric (Turmeric Long L.) is a popular spice, has a strong flavor and a distinctive yellowish color. The interest for turmeric has been increasing, since it is possible to be used in the substitution of synthetic preservatives because it presents compounds like curcumin, which have high antifungal and antimicrobial activities. The objective of this work was to evaluate the effect of the Curcuma longa L. rhizome powder at different concentrations on the inhibition of fungal growth in breads. It was analyzed mold counts in form loaves, treated with alcoholic suspension of turmeric (3%, 5% and 10%), antimof (control) and cereal alcohol (white). The analyzes were performed in duplicate and all tested concentrations of Curcuma longa L. extract in breads showed fungal inhibition.
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